InBev nabídl koupi Anheusera, vznikne pivovarnická jednička?

New York - Největší pivovarnická fúze v historii, o které se dosud jen spekulovalo, začíná nabírat konkrétnější obrysy. Belgická skupina InBev navrhla svému americkému konkurentovi Anheuser-Busch, že jej koupí za 46,3 miliardy dolarů (727 miliard korun). Pokud by americký producent na nabídku z Belgie kývl, vznikl by největší výrobce piva na světě.

Za jednu akcii amerického výrobce piva nabízí InBev 65 dolarů. Podle expertů by se však konečná cena mohla vyšplhat i nad 70 dolarů za akcii.

Anheuser v reakci na nabídku InBevu sdělil, že jeho správní rada ji pečlivě zhodnotí a rozhodne o dalším postupu. Příliš vřelý postoj však Belgičané zřejmě očekávat nemohou. Proti převzetí je většina zaměstnanců, kteří se obávají, že jim přinese propouštění. Negativně se vyjádřil i guvernér
státu Missouri Matt Blunt.

Otázkou nyní zůstává, jak se k akvizici postaví rodina Buschů, která má v Anheuseru hlavní slovo od jeho založení před více než sto padesáti lety. Obecně se soudí, že většina jejích členů je proti převzetí. Vlastnický podíl Buschů se sice již snížil do té míry, že nemají možnost veta, jejich vliv ve správní radě je však nadále silný. Druhým největším akcionářem Anheuseru je známý investor Warren Buffett, který má ve firmě pět procent akcií.

Spojení pivovarů je podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého mimořádně výhodné. „Oni se nádherně doplňují. Tam, kde je silný Anheuser-Bush, nejsou prakticky pivovary InBevu a opačně,“ popsal v rozhovoru pro ČT24. Lákává je podle něj i nabízená cena. Tržní kapitalizaci Anheuseru přesáhne o 12 procent.

Anheuser-Busch je největší americký pivovar. V České republice je známý hlavně díky sporům s českobudějovickým Budvarem o značky Budweiser a Bud.

InBev vznikl v roce 2004 spojením belgického pivovaru Interbrew a brazilské nápojové společnosti AmBev. V Česku vlastní značky Staropramen, Ostravar a Braník. Do loňského roku byl InBev největším pivovarem na světě. O první místo ho připravila skupina SABMiller, vlastník Plzeňského Prazdroje.