Platí nová pravidla pro vývoz zbraní

Praha - Za posledních deset let přišel český zbrojní průmysl o miliardy korun kvůli tranzitním povolením přes Německo a Polsko. Tvrdí to šéf Asociace českých zbrojařů Jiří Hynek. Němci a Poláci údajně bránili českým firmám povolení získat a z řady obchodů proto nakonec sešlo. Změní se to od 1. července, kdy nové nařízení Evropské unie všechna podobná omezení ruší.

Dva opravené tanky T-72 si od české firmy objednala i armáda Spojených států. Zaplatí za ně zhruba 10 milionů korun. „Americká armáda si na svých základnách testuje potencionálního protivníka, učí vojáky zacházet s východní technikou, testují jejich parametry, zaměřují si je z letadel,“ uvedl obchodní ředitel Excalibur Army s.r.o. Petr Kratochvíl.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Do USA se dostanou lodí z některého baltského přístavu v Německu nebo Polsku. Nejčastěji z Hamburku nebo ze Štětína, kde je to nejblíž a je to i nejlevnější. Tranzitní licenci tak už nebudou od července potřebovat.

Podle zástupců českých zbrojařů zdržovali Němci a Poláci tranzitní licence často záměrně. „My se domníváme, že tranzitní licence a jejich neudělování může být jeden ze způsobů konkurenčního boje,“ uvedl Hynek. Podle ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) vznikala podezření, že jsou tu kladeny umělé překážky tranzitu.

Poláci se k těmto obviněním nevyjádřili a Němci to razantně odmítli. „O cíleném zdržování nemůže být ani řeč, v Německu se udělují tranzitní povolení pro zbraně podle stejných pravidel, jako když jsou zbraně vyrobeny a exportovány z Německa,“ řekl rada pro tisk a politiku Ulrich Ernst z německého velvyslanectví. Zbrojaři mohli své zboží vozit také přes Rakousko a Slovensko do přístavů ve Středozemním moři. Tato možnost ale byrokratická povolení jen násobila.

Letecká přeprava vojenské techniky je moc drahá. Podle šéfredaktora vojenského časopisu ATM Michala Zdobinského se těžkou a objemnou techniku za běžných podmínek letouny určitě nevyplatí přepravovat.

Roční objem vývozu českých zbrojařských firem
Zdroj: ČT24/MPO

Čeští zbrojaři vyváží každý rok obranné technologie v průměru za víc než 4 miliardy korun. Zbraně a munici dodávají v podstatě do celého světa, včetně Ameriky, Afriky nebo zemí středního východu.

Vývoz vojenského materiálu z Česka neustále roste, podle odborníků může časem přesáhnout roční obrat 10 miliard korun.