Gazprom možná prodlouží plynovod Nord Stream do Británie

Moskva - Plynovod Nord Stream by se mohl prodloužit až do Velké Británie. Uvažují o tom ruský Gazprom a britská těžařská společnost BP. Potrubí vedoucí pod Baltským mořem zatím propojuje Petrohrad se severem Německa. Od loňského listopadu je v provozu první větev. Po dokončení celého potrubí má ročně do Evropy dopravit přes 55 miliard krychlových metrů plynu. To je zhruba šestinásobek české spotřeby.

Zájem o prodloužení plynovodu projevila britská společnost BP, jak v pátek uvedl šéf Gazpromu Alexej Miller v ruské televizi. Miller poznamenal, že BP „projevila zájem“ o prodloužení plynovodu Nord Stream dál na západ, žádná dohoda ale zatím uzavřena nebyla. Gazprom podle něj bude analyzovat možnost postavit dvě další linky, z nichž jedna by vedla do Británie.

Loni v listopadu byla otevřena první větev Nord Streamu pod Baltským mořem do Německa a bude mít celkovou kapacitu 27,5 miliardy krychlových metrů ročně. Nyní se staví paralelní druhá větev. Gazprom má na projektu 51 procent, německé společnosti Wintershall a E.ON po 15,5 procenta a po devíti procentech mají nizozemská Gasunie a francouzská GDF Suez.

Nord Stream
Zdroj: ČT24/Nord Stream

Podíl Gazpromu na jeho klíčovém evropském trhu se loni zvýšil na 27 procent ze 24 procent v roce 2010. Export ruského plynu do Evropy vzrostl o zhruba osm procent a Gazprom chce svůj vývoz do Evropy dál zvyšovat, což dělá s pomocí nových plynovodů, které obcházejí problematické ruské sousedy Ukrajinu a Bělorusko. Evropa se bojí dominance ruského plynu na svém trhu a snaží se o výstavbu konkurenčních tras, zejména plynovodu Nabucco.

Vydáno pod