Prolomení uhelných limitů se zatím odsouvá

Praha - Obcím, kterým hrozí zbourání kvůli těžbě uhlí, se prozatím může ulevit. Nezávislá energetická komise vedená akademikem Václavem Pačesem totiž prolomení limitů nedoporučuje a nepočítá s tím zatím ani nová státní energetická koncepce.

Uhlí je nenahraditelné

Podle Pačesovy komise je uhlí i přes ekologické škody nenahraditelné a otázka prolomení limitů těžby bude ještě posouzena. „My zdůrazňujeme šetření uhlím a daleko lepší využití uhlí s vyšší účinností,“ řekl Pačes. Těžaři však nově přišli i o páku na místní. Vláda totiž z horního zákona vypustila paragraf o vyvlastňování. Místní elektrárny s uhlím, které by se vytěžilo nad současné limity, ani nepočítají. Rozhodnutí ale nakonec musí přijít od zákonodárců, kteří mají osudy stovek lidí v rukou.

Státní energetická koncepce, kterou ministerstvo průmyslu představí za dva týdny, s prolomením, ale ani neprolomením těžebních limitů nepočítá. Proto chystá další koncepci - tentokrát surovinovou. Jasné je jedno. S uhlím je podle ministerstva průmyslu potřeba šetřit. A spoléhat se víc na jiné zdroje, třeba jádro.

Komise v čele s Pačesem a předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Danou Drábovou postavila své doporučení právě na dostavbě dalších dvou bloků elektrárny Temelín. Podle Pačesových propočtů je rozumné, aby se z jádra vyrábělo nadpoloviční množství elektřiny. V současné době naopak není potenciál zelené energie vyšší než 15 procent.

Reportáž Jana Stuchlíka a Veroniky Markové (zdroj: ČT24)

Větší podíl jádra na celkové výrobě energie čelí kritice

Aliance pro energetickou soběstačnost a ekologové ze sdružení Calla a Hnutí Duha však s doporučením komise nesouhlasí. Nelíbí se jim, že by se podíl energie vyráběné v jaderných elektrárnách na celkové výrobě energie v Česku zvýšil na více než polovinu. Negativně se staví také k pokračující závislosti na fosilních palivech a nízké podpoře obnovitelných zdrojů.

Podle Aliance a Call závěry komise vypovídají o zásadních slabinách v datech, se kterými komise pracovala. Jde podle nich například o elektroenergetickou bilanci, kdy sice nemá být podporován export elektřiny, ale současně mají být postaveny další jaderné elektrárny, které podle prognóz export naopak posílí.

„Komise Pačese a Drábové se rozhodla konzervovat zhoubný vliv dominantního postavení ČEZu na politiku. Zahraniční zkušenosti s předraženými jadernými projekty ukazují, že se nové reaktory nedají pořídit bez dotací. Když k tomu přičteme schopnosti ČEZu ztratit miliardy v různých investicích, tak plány na posílení jádra ohrožují budoucí cenu elektřiny,“ doplnil výkonný ředitel Aliance Martin Sedlák.

Větrné turbíny v Siebenhausenu na severu Německa
Zdroj: Andreas Rentz/ISIFA/Getty Images

Sedlák: Stanovit strop pro výkon větrné a sluneční energie nedává smysl

Nové technologie využívané v obnovitelných zdrojích a možnosti zvyšování energetické efektivity by podle Sedláka naopak mohly postavit domácí ekonomiku na nohy, snížit míru znečištění a zbavit nás závislosti na centralizované energetice. „Sluneční a větrná energie se stává čím dál levnější. Dlouhodobě stanovovat strop pro jejich výkon nedává smysl,“ dodal Sedlák.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba vytvořil komisi pro aktualizaci energetické koncepce v únoru. Jejím úkolem není sestavit energetickou koncepci, ale poskytnout ministrovi odborný pohled na českou energetiku a její budoucnost. Ekologové komisi také kritizují, že mezi svými členy nemá žádného odborníka na obnovitelné zdroje.

Vydáno pod