Veterináři zadrželi nenahlášené potraviny z Polska

Praha - Na podnět Státní veterinární správy (SVS) byla ve Frýdku-Místku v Moravskoslezském kraji v uplynulých dnech zadržena více než tuna mléčných výrobků a přes 800 kilogramů kuřecího masa z Polska. Dovozce totiž nenahlásil příjem zásilky, jak mu to ukládá legislativa. Z toho důvodu s ním bylo zahájeno správní řízení o uložení pokuty.

Veterinární kontroloři poté v Ostravě při společné kontrole s celníky a policisty odhalili nelegální zpracovnu masa provozovanou tamními Vietnamci. Zlikvidováno tak bude více než 1,5 tuny drůbežího, vepřového a rybího masa. Výrobci v Litoměřicích pak inspektoři nařídili zlikvidovat přes 200 kilogramů pečeného vepřového kolene, v němž zjistili nebezpečnou bakterii listerii.

Při kontrolách prodeje masných a mléčných produktů odhalili inspektoři v několika regionech v uplynulých dnech nedodržení teploty, špatné značení nebo prošlé výrobky. „Ve všech případech bylo zahájeno správní řízení za účelem uložení pokuty a přijata opatření jako nepropuštění do tržní sítě, popřípadě byla nařízena likvidace,“ uvedl mluvčí správy Josef Duben.

Kontrola polských potravin v Česku
Zdroj: ČT24