Zemědělci dostanou vyšší vratku daně z nafty u živočišné výroby, koalice je podpořila

Koaliční rada podpořila zvýšení vratky části spotřební daně pro zemědělce v živočišné výrobě. Ještě letos by jim tak mělo zůstat z této tzv. zelené nafty víc než 900 milionů korun. Po jednání koalice to novinářům řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Sněmovna by měla již v úterý schvalovat vládní návrh, který rozšiřuje zelenou naftu i na živočišnou výrobu a rolníkům má přinést asi 385 milionů.

Koalice se podle Jurečky také shodla, že v příštím a přespříštím roce osvobodí dotace do živočišné výroby od daně z příjmů. To by mělo zemědělcům přinést 2,1 miliardy korun.

Vláda navrhuje, aby Sněmovna rozšíření zelené nafty schválila urychleně již v prvním čtení. Jurečka ale předpokládá, že opozice tento zrychlený postup odmítne. Pak bude moci ve druhém čtení přednést svůj návrh na ještě vyšší vratku spotřební daně. Bude možné o ni požádat zpětně od počátku letošního roku.

Jsme v krizi, řekl Jurečka o agrárním sektoru

Jurečka chce jít v případě zvýšení vratky až na horní limit, který umožňuje Evropská unie. U motorové nafty bez biosložky je to až 95 procent daně, u nafty se sedmi procenty biosložky je to 88 procent. 

Agrární sektor je podle Jurečky, pokud jde o mléko a vepřové maso, v nejhlubší krizi od roku 1990. Na dnešní jednání proto přinesl osm návrhů, koalice se shodla na dvou z nich. Mezi dalšími návrhy, které podle všeho zatím nenašly podporu, patřilo například snížení daně z přidané hodnoty na mléko a prasata.

Sněmovní zemědělský výbor vyzval v červnu premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby neprodleně svolal mimořádné jednání vlády k situaci v zemědělství. Cílem tohoto jednání má být podle výboru schválení balíčku pomoci zemědělcům. Důvodem je podle výboru mimořádně závažná situace způsobená dramatickým poklesem cen živočišných komodit. „Já si opravdu nemyslím, že by muselo být mimořádné jednání vlády,“ řekl Jurečka. „Projednala to koalice, jsme dohodnutí na dalším postupu, ty kroky se začnou realizovat už od příštího týdne, ty další dopracujeme,“ dodal.