Bývalému makléři Société Générale Kervielovi hrozí až pětileté vězení

Paříž - Bývalý makléř francouzské banky Société Générale Jérôme Kerviel by měl jít na pět let do vězení, jak navrhuje tamní prokuratura. Před dvěma lety byl Kerviel za neschválené obchodní transakce a vysokou ztrátu, kterou tím způsobil zaměstnavateli, odsouzen ke třem letům vězení a náhradě škody v plné výši. Bance způsobil škodu za zhruba 4,9 miliardy eur (více než 127 miliard korun).

V historii francouzského bankovnictví je skandál s neschválenými transakcemi, který je s Kervielovou osobou coby makléřem Société Générale spojen, zdaleka největší. Riskantní transakce, které Kerviel dle soudu skrýval, byly odhaleny v roce 2008. Až když banka Kervielův účet uzavřela, zjistila rozsah skutečných ztrát.

V první fázi pařížská prokuratura žádala, aby Kerviel za mřížemi strávil čtyři roky. Konečný verdikt, který vynesl předsedající soudce, ale nakonec žádal tříleté vězení. „Vaše rozhodnutí bude muset být příkladné a přesvědčivé, ať už se to všem těm, kteří považují Jérômeho Kerviela za oběť finančního světa, líbí, anebo ne. Je to oběť jen sebe sama,“ uvedla prokuratura.