Francii teče do bot a volá po hlubší integraci

Paříž - Francie bude zřejmě další zemí, která požádá o mezinárodní finanční pomoc. Myslí si to stále více ekonomů. Paříži totiž podle agentury Bloomberg nebo televize CNBC hrozí, že jí vtáhnou evropské dluhové problémy.

Stagnující ekonomika, nezaměstnanost těsně pod deseti procenty a veřejný dluh vyšší než ten španělský - to všechno by se druhé největší ekonomice eurozóny mohlo vymstít. „Přeci jen je důvěra investorů vůči Francii nižší než vůči Německu, i to může být problém,“ komentoval situaci Michal Brožka, analytik z Raiffeisenbank. 

Francie si zatím půjčuje mnohem levněji než například Španělsko, případné šíření nákazy z bankovního sektoru ale zemi dělá starosti. Právě proto se Paříž přiklonila na stranu nejzadluženějších zemí a volá po hlubší integraci. „Musíme nastavit mechanismus na rekapitalizaci bank, který by jim dovolil vyrovnat se s obtížným prostředím,“ řekl francouzský ministr financí Pierre Moscovici. 

Výnos desetiletých státních dluhopisů
Zdroj: ČT24

Nicholas Spiro, konzultant, Spiro Sovereign Strategy:

„Myslím, že Francouzi prosazují tento směr z jednoduchého důvodu. Velmi dobře vědí, že jsou další na řadě - hned po Itálii.“

Itálie sice na rozdíl od Řecka, Irska, Portugalska a Španělska ještě o mezinárodní pomoc nepožádala, teď ale nejspíš bude zachraňovat třetí největší italskou banku Monte dei Paschi dvěma miliardami eur. Francie prý bude další na ráně. „Muselo by dojít k prudké nákaze, což můžeme reálně očekávat. Na druhou stranu si myslím, že není pravděpodobné, že Francie bude v dohledné době o pomoc žádat,“ dodal Brožka. 

Důležité bude, jak rychle eurozóna dokáže řešit svoje problémy. Od slov k činům by politici mohli přejít už na konci týdne, kdy budou o budoucnosti eurozóny jednat na evropském summitu.

Reportáž Jany Erbenové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod