Nafta je skoro o padesátník levnější než na začátku roku

Praha – Ačkoliv před letními prázdninami pumpaři obyvkle zdražují, letošní rok je zatím výjimkou a ceny na pumpách už přes dva měsíce v řadě klesají. Cena benzinu Natural 95 se snížila v průměru o 23 haléřů na 35,87 koruny za litr. Pod 36 Kč se tak benzin dostal poprvé od konce letošního února. Nafta v minulém týdnu zlevnila o 21 haléřů na 35,15 Kč/l a je nejlevnější dokonce od začátku roku. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje.

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka ceny pohonných hmot v minulém týdnu pokračovaly v poklesu. Ten pokles byl opět v řádu desetihaléřů a důvody zůstávají v podstatě stejné, jedním z nich je pokles cen pohonných hmot na burze v Rotterdamu a potom v průběhu minulého týdne se k tomu ještě přidalo i mírné snížení distribučních marží, konstatuje Čermák. 

Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji, cena tam však klesla o 23 haléřů na 36,75 Kč/l. Následovala Praha s cenou 36,51 Kč/l. V Moravskoslezském kraji platili řidiči 36,46 Kč/l. Nejlevnější benzin byl za 35,15 Kč/l v Plzeňském kraji. V Jihočeském kraji stál litr benzinu 35,19 Kč. 

Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji, litr se zde prodával za 36,22 koruny. V Moravskoslezském kraji platili motoristé 35,90 Kč/l. Nejlevnější diesel byl za 34,29 Kč/l v Ústeckém kraji. V Jihočeském kraji stála nafta 34,35 Kč/l.   

Oproti loňskému roku ale řidiči tankují pořád dráž - v meziročním srovnání nafta i benzin stojí víc než o korunu na litru, a na plné nádrži tak řidiči připlatí zhruba 60 korun. Z okolních zemí řidiči nejlevněji natankují v Polsku, litr benzinu tam stojí zhruba 34 korun. Naopak v Německu zaplatí téměř 40 Kč/l. Poměrně levné pohonné hmoty jsou v Chorvatsku, litr benzinu tam stojí zhruba 35 Kč a nafty 33 korun. V Itálii stojí litr benzinu kolem 45 Kč. 

Pohonné hmoty dále zlevňují (zdroj: ČT24)