Zákaz prodeje o svátcích vyvolá soudy o ochranu investic, tvrdí Svaz obchodu

Svaz obchodu a cestovního ruchu se kvůli schválenému zákazu prodeje o sedmi svátcích chce obrátit se stížností na Ústavní soud. Hodlá tak učinit prostřednictvím opozičních poslanců. Někteří zahraniční majitelé nákupních center by se také mohli se státem soudit kvůli ochraně svých investic. Řekla to prezidentka svazu Marta Nováková. Hlavní problém zákona podle ní nejsou možné ztráty obchodníků, ale to, že zákon diskriminuje část obchodníků.

Kvůli zákazu prodeje o některých svátcích hrozí spory o ochraně investic. Například nizozemských investorů v oblasti nákupních center je v Česku řada.

Nizozemští investoři to považují za docela otevřený útok, protože tady investovali na základě podmínek, které tady byly, a ty podmínky stát takovýmto způsobem omezuje.
Marta Nováková
prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu

Diskriminační je podle svazu především to, že se zákaz vztahuje pouze na prodejny nad 200 metrů čtverečních. „Tak jak je ten zákon napsaný, těch 200 metrů čtverečních, tak ta nákupní centra budou vlastně k ničemu, jestliže se tam zavřou dvě třetiny prodejen,“ dodala prezidentka.

Svaz obchodu kritizuje zavírání obchodů o svátcích (zdroj: ČT24)

Zahraniční investoři tak podle Novákové budou pravděpodobně chtít využít mezinárodních smluv o ochraně investic. V případě zemí, kde ČR nemá tuto smlouvu uzavřenu, přijdou podle ní na řadu žaloby.

Zákaz prodeje se nebude vztahovat na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Zavřeno ale budou muset mít zastavárny, sběrny nebo bazary. Za porušení zákona bude hrozit pokuta až milion korun. Při opakovaném porušení to bude až pětinásobek. Zákon má platit do tří měsíců po vyhlášení ve sbírce zákonů.

Co se nelíbí obchodníkům

Ředitel nákupního centra Freeport Fashion Outlet Jan Procházka uvedl, že zákon může vést v některých případech k nahrazení zaměstnanců brigádníky. Zaměstnavatel si podle něho nebude moci dovolit mít více zaměstnanců, než je nutné k pokrytí otevíracích hodin.

Podobné dopady může mít předpis nejen na velká nákupní centra a supermarkety, ale i na jejich dodavatele, soudí Procházka. Konkrétně míní dodavatele služeb ostrahy či úklidových prací. „V případě zboží pak mohou být postižení dodavatelé základních potravin jako pečivo, maso a uzeniny,“ dodal ředitel. Jeho centrum, které se nachází nedaleko rakouských hranic, odhaduje ztráty až v desítkách milionů korun.