Vodafone zvažuje kvůli brexitu přesun centrály z Londýna do zahraničí

Britský mobilní operátor Vodafone by mohl přesunout své ústředí z Londýna do zahraničí, bude to ale záležet na výsledku britského jednání o podmínkách odchodu z Evropské unie. Vodafone to podle BBC uvedl v úterý večer v prohlášení pro některá média.

Operátor, který působí v řadě zemí EU včetně Česka, sdělil, že po čtvrtečním referendu o odchodu země z EU je pro něj důležité udržet si přístup k volnému pohybu lidí, kapitálu a zboží v EU.

Firma sdělila, že na konkrétní závěry ohledně dlouhodobého umístění centrály je ještě příliš brzy. Dodala ale, že podnikne jakékoli kroky, které bude považovat za správné. Minulý týden šéf firmy Vittorio Colao upozornil na to, že kdyby Británie vystoupila z EU, riskovala by tím vyloučení z plánů na nový jednotný trh v digitálních službách.

Vodafone zaměstnává v Británii 13 tisíc lidí a mimo ni má v 16 zemích světa 108 tisíc zaměstnanců. Více než polovina firemního zisku za poslední finanční rok pocházela z podnikání v Evropě, Británie se na zisku podílela 11 procenty. Firma také sdělila, že začne své hospodářské výsledky účtovat v eurech namísto liber.

Vodafone je podle počtu zákazníků druhým největším mobilním operátorem na světě. Firma působí rovněž v České republice, kde měla na konci března zhruba 3,4 milionu klientů.

Obavy z důsledku „brexitu“ na své podnikání v EU vyjadřuje řada dalších velkých britských firem. Britský ministr obchodu a podnikání Sajid Javid na úterním setkání se zástupci podnikatelských organizací a největších britských hospodářských odvětví řekl, že hlavním cílem ve vyjednáváních s Bruselem bude zajištění přístupu na jednotný trh EU.

Vydáno pod