Odstávky Dukovan mohou Škodu JS přijít na miliardy

Energetická firma ČEZ chce za škody způsobené několikaměsíčními odstávkami v Jaderné elektrárně Dukovany miliardy korun po společnosti Škoda JS. Ta měla na starosti správu zařízení. Uvedl to Český rozhlas - Radiožurnál. Elektrárna byla odstavena kvůli chybám v kontrolách potrubí.

Energetická firma poslala Škodě JS předžalobní výzvu k úhradě ušlého zisku. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová rozhlasu zaslání výzvy potvrdila, požadovanou částku ale neuvedla. Předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš nicméně v únoru řekl, že odstávky vynucené chybnými kontrolami svarů potrubí přišly ČEZ loni na 2,5 miliardy korun, a podle Radiožurnálu dosahuje souhrnná škoda i s letošním rokem výše 3,5 miliardy.

Důvodem odstávek většiny bloků Dukovan i kontrol bloků v další jaderné elektrárně ČEZ v Temelíně bylo opětovné provedení prověrek potrubí kvůli nekvalitním rentgenovým snímkům svarů. Na potrubí tak byly praskliny či jiné vady, které na snímcích nebyly vidět, uvedl rozhlas.

Firma vinu popírá

Správu zařízení elektráren měla na starosti Škoda JS, na kontroly svarů si ale najímala externího dodavatele, takže odpovědnost za chyby odmítá a ušlý zisk hradit nechce. „V žádném případě, vzhledem k tomu, že necítíme vinu za způsobení škody,“ řekl rozhlasu mluvčí Škody JS Jan Stolár.

Případem se zabývá i policie. Firma ČEZ podala trestní oznámení na neznámého pachatele s podezřením na podvod a další oznámení podal Státní úřad pro jadernou bezpečnost, podle kterého mohl být spáchán trestný čin poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti.