Propad akcií a libry po brexitu pokračuje mírnějším tempem

Na světových finančních trzích v pondělí pokračoval pád způsobený britským referendem o vystoupení z Evropské unie. Klesaly akcie v USA, Praze, Evropě i Asii. Pohyby měn a kurzů se ale proti pátečním propadům zřetelně zmírnily. Neustálý pád zažívá britská libra, která se ocitla na minimu.

Americké akcie opět oslabily, zažily nejprudší dvoudenní pokles za 10 měsíců. Index Dow Jones ztratil 1,5 procenta po pátečním propadu o 3,4 procenta.O více než tři procenta se oproti minulému týdnu na začátku prodeje propadly akcie v Americe. Dow Jones Industrial Avarage Index poklesl o 3,39 procenta a jeho pád pokračoval až do pozdních odpoledních hodin. Nejhůře si vedly akcie American Expres, 3M nebo Goldman Sachs. Nejvíce odepisovala společnost JPMorgan Chase, která postupně klesala o 2 až 3,3 procenta. Pod tlakem navíc zůstávají akcie amerických bank, které mají významné aktivity v Londýně. 

Pražská burza odpoledne zrychlila propad na téměř čtyři procenta z dopoledních dvou procent. O čtyři procenta přišla burza už v pátek v reakci na čtvrteční referendum, ve kterém Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie. Aktuálně se nedaří zejména akciím Erste Bank, jejichž hodnota aktuálně klesá o téměř osm procent. Index PX po 14. hodině klesl na 790,75 bodu, a přiblížil se tak minimům z dubna 2009, kdy svět sužovala finanční krize.

Nejhůře si vedou italské a britské banky, akcie padají

V prudkém poklesu pokračovaly akcie britských i ostatních evropských bank. Index evropských bank od rána ztrácel více než pět procent a byl blízko úrovně, na kterou se propadl v reakci na dluhovou krizi v eurozóně v roce 2011. Propadu se nevyhnuly ani další finanční společnosti. Index pojišťovacích firem STOXX Europe 600 odepisuje čtyři procenta a je nejníže od prosince 2013.

Libra padá (zdroj: ČT24)

Nejhůře si vedly italské a britské banky. Akcie italských UniCredit a Intesa jsou proti pátku níže o více než sedm procent. Italská vláda oznámila, že zvažuje pomoc tamním bankám, aby zabránila dalšímu poklesu cen jejich akcií. V Británii akcie Royal Bank of Scotland a Barclays dopoledne odepisovaly více než deset procent, akcie Credit Suisse pak spadly na rekordní minimum. Evropské banky již letos ztratily třetinu své hodnoty.

Nálada v Asii zůstává špatná

Asijský trh sice ztráty po pátečním propadu globálních akciových trhů, který byl nejvyšší za pět let, zmírnil, nálada na trhu však zůstávala slabá a obchodování nestabilní. Japonský index Nikkei částečně oživil ze svých pátečních ztrát a v 8:30 rostl o 2,4 procenta. Čínské akciové indexy se vyvíjely smíšeně: Hang Seng klesal o 0,6 procenta, zatímco SSE Composite rostl o procento. Lehce stoupal australský AS51 (o 0,5 procenta) i jihokorejský akciový index Kospi (0,1 procenta).

Janíčko o ekonomických důsledcích brexitu (zdroj: ČT24)

Česká měna proti pátečnímu závěru posilovala k euru o dva haléře na 27,12 koruny za euro. Odpoledne klesla dokonce ke 27,17 koruny za euro, což je nejnižší kurz za celý rok. K dolaru oslabovala o 29 haléřů na 24,67 koruny. Libra v korunách od pátku zlevnila o 72 haléřů a obchoduje se za 32,57 korun. Jde o nejslabší kurz libry vůči koruně od listopadu 2013.

Podle ekonoma Jana Vejmělka z Komerční banky byl dnešní den nezajímavý a zítřek na tom nic nezmění. „Těžko očekávat, že by se nejistota kolem dalšího vývoje vztahu Velká Británie – EU rychle snížila. Středoevropské měny by měly i nadále testovat spíš slabší úrovně. Technická analýza pro českou korunu naznačuje, že prolomení úrovně rezistence 27,15 CZK/EUR by otevřelo prostor pro posun k další technické hladině 27,25 CZK/EUR,“ popsal.

Slabá libra je nejníže za tři desetiletí

Britská libra nejprve ztrácela k dolaru o více než dvě procenta a obchodovala se za zhruba 1,34 USD, vzdálila se tak částečně 31letému minimu 1,3228 USD, kam se propadla v pátek. Později však její pokles vůči dolaru zrychlil a dosáhl 3,3 procenta, aby se v pondělí ocitl na novém minimu 1,3221 USD. Odpoledne ale její propad pokračoval a měna vůči dolaru sestoupila až na 1,3152 USD.

Proti euru je pak britská měna nejníže za více než dva roky. Samotné euro vůči dolaru oslabuje o zhruba procento a je nejslabší za tři a půl měsíce. Podle analytiků nelze vyloučit ještě hlubší propad libry pod 1,3 USD. Například analytici RBC Capital Markets na základě rekordních propadů libry v poválečné historii předpovídají, že její kurz do konce léta klesne do rozmezí 1,20-1,25 USD. „V rámci osmi období kurzových propadů za posledních čtyřicet let libra v průměru ztratila 18 procent,“ uvedli analytici.

Výnosy britských státních dluhopisů, které určují náklady vlády na nové výpůjčky, se propadly na nová minima. Výnosy desetiletých státních dluhopisů navíc poprvé v historii klesly pod jedno procento. Výnos dvouletých obligací sestoupil na čtyřleté minimum 0,13 procenta.
Trh tím započítává předpoklad, že Bank of England ještě letos ve snaze zmírnit dopady takzvaného brexitu na ekonomiku sníží základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 0,25 procenta.

Britská centrální banka drží úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta již sedm a půl roku, respektive od finanční krize. Všeobecně se ale čekalo, že v dohledné době začne s jejím zvyšováním, protože ekonomika solidně roste a inflace by se podle vedení banky měla postupně vracet z nízkých úrovní ke dvouprocentnímu cíli.