Ekologičtí oscaři znají své vítěze

Praha – Společnost E.ON vyhlásila nejlepší energeticky úsporné projekty v České republice v rámci soutěže E.ON Energy Globe Awards. Přihlášené projekty soutěžily v sedmi kategoriích, například Oheň, Voda, Mládež nebo Kutil. Absolutní vítěz, který bude znám v říjnu, se zúčastní celosvětového finále.

U nejlepších takzvaně čistých projektů, které loni v České republice vznikly, často stačila jednoduchá inovace – jednalo se třeba o domy zabudované do terénu, chatu postavenou z odpadních materiálů či malý kotel, který převádí tepelnou energii na elektřinu.

„Všude ve světě se snaží vyrobit mikrokogenerační jednotky, aby v každém domě, pokud možno, se nejenom vyrábělo teplo, ale zároveň aby se v každém malém rodinném domku vyráběla elektřina. Pokud se to podaří dovést do komerční fáze, tak půjde nejenom evropsky, ale i celosvětově o ojedinělý případ,“ říká porotce E.ON Globe Awards Roman Šubrt.

Michael Fehn, předseda představenstva E.ON Czech Holding, k tomu dodává: „Je extrémně důležité, aby se rozvíjely projekty, kde budou fungovat efektivní zdroje energie, které budou zároveň nezávislé na centrálních dodavatelích.“

Úspory můžou jít do milionů

Například nemocnice v Novém Městě na Moravě zvítězila v kategorii Oheň. Vedle dalších inovací oddělila systém pitné vody od užitkové – voda z bazénu tak jde ještě přes sociální zařízení. Celkem teď nemocnice ročně ušetří deset milionů korun.

„Po nějakou dobu trvání kontraktu se z těch úspor, které vznikají tím, že se nemusí utrácet takové prostředky za energie, splácí samotná investice,“ uvedl Leoš Aldorf ze společnosti AB Facility.

O ceny E.ON Globe Awards se letos ucházelo 165 českých projektů - takový počet označil člen představenstva společnosti E.ON Martin Dvořák za nadprůměrný vzhledem k ostatním zemím, kde se ceny také udělují. Absolutní vítěz, který vzejde z výherců sedmi kategorií, se bude na podzim ucházet o přední cenu na světovém finále.