OP Prostějov prodal svou poslední funkční část za 35 milionů

Olomouc - Poslední funkční část zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov (OP), výrobu na míru, koupila prostějovská společnost AMF Reece CR za 35 milionů korun. Podle posledního znaleckého posudku z konce loňského června hodnota takzvaných měřenek OP činila zhruba 80 milionů korun.

Prostějovská společnost AMF Reece CR, zabývající se výrobou šicích strojů, výrobu měřenek převzala začátkem června, tehdy ovšem kupní cenu nezveřejnila. Přihlášky do výběrového řízení na prodej měřenek, které insolvenční správkyně OP vyhlásila v polovině února, zaslalo pět subjektů z Česka a zahraničí. Kromě společnosti AMF Reece CR však zbylí zájemci závaznou nabídku, kterou zajištěný věřitel, kterým je Česká spořitelna, akceptoval, nakonec nepodali.

V provozu měřenek v současné době pracuje přibližně 200 lidí. „Naším strategickým cílem je nejenom udržet stávající výrobu obleků na míru, ale s využitím synergických efektů příbuzných průmyslových odvětví rozšířit výrobní i obchodní aktivity,“ uvedl jednatel společnosti AMF Reece CR Igor Komloš. Společnost bude podle Komloše šít obleky v prostějovském závodu OP dočasně. „Výrobu budeme postupně stěhovat do našeho prostějovského areálu. Propouštění rozhodně neplánujeme,“ ujistil.

Své pohledávky vůči OP nárokuje podle informací v insolvenčním rejstříku 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. Znalci už dříve hodnotu podniku odhadli na zhruba jednu miliardu, jeho hodnota však podle nich klesla. V dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10 000 lidí, nyní jich zaměstnává několik set. Většina bývalých pobočných závodů OP už našla kupce. Do dražby nyní míří celý areál výrobního prostějovského závodu.  

Společnost AMF Reece CR vyrábí speciální průmyslové šicí stroje. Podniká v prostorách bývalé Minervy v Prostějově. V roce 2010 utržila za prodej vlastních výrobků a služeb 73,5 milionu korun, o rok dříve to bylo 60,7 milionu. Její předloňské hospodaření skončilo ziskem zhruba jeden milion korun, v roce 2009 dosáhla zisku 7,4 milionu.

Vydáno pod