Revize podmínek řecké záchrany je možná, zní z Bruselu

Brusel/Los Cabos (Mexiko) – V nejbližších dnech by se Řecko a jeho mezinárodní věřitelé mohli dohodnout nad změnami podmínek, za kterých zadlužená země čerpá finanční pomoc. Společná řeč nad úpravou záchranného balíku by tak dala výrazný signál probíhajícímu summitu G20 v mexickém Los Cabos. Setkání světových lídrů má řešit zejména situaci Řecka a eurozóny, společný kompromis se ale spíše neočekává. Například Německo se postavilo výrazně proti změnám dohodnutých podmínek.

Podle hlasu z Bruselu je prý současná dohoda kvůli horší ekonomické situaci už zastaralá a musí dostát změn. Změna podmínek čerpání, respektive změna povinností, které musí Řecko výměnou za finanční pomoc plnit, se má týkat druhého záchranného programu. Na něm se Řecko s věřiteli dohodlo letos v únoru. Atény mohou od ostatních zemí eurozóny a od Mezinárodního měnového fondu čerpat půjčku v objemu až 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu Kč).

„Protože se změnila ekonomická situace, změnila se i situace daňových příjmů, změnilo se tempo zavádění klíčových podmínek, změnilo se tempo privatizace. Pokud bychom tedy nezměnili memorandum o porozumění, nebude to fungovat,“ řekl zdroj obeznámený s jednáním.

Faktické realizaci podmínek, s nimiž je čerpání úvěru spojeno, zpozdily parlamentní volby v Řecku. Ty první, které se konaly začátkem května, skončily patem a musely se opakovat. Výsledek nových voleb z minulé neděle dává naději, že v Řecku vznikne funkční vláda a s ní budou zavedena rovněž dohodnutá úsporná opatření. Pak se do Řecka dostanou i slíbené peníze.

Řekové po volbách znovu plní bankovní účty

Řekové začínají po výsledcích voleb znovu věřit tamním bankám – ještě před několika dny z nich hromadně stahovali své peníze, s vítězstvím proreformních sil se ale důvěra ve finanční domy obnovuje. Už od pondělí několik bank zaznamenalo výrazný nárůst peněz vložených na účty. Řekové tím reagují na úspěch sil, které jsou rozhodnuty pokračovat v úsporných reformách a zachovat euro.

Radikální řecká levice před nedělními volbami slibovala rozvázání smluv s mezinárodními věřiteli. Kvůli strachu z možného opuštění eurozóny proto Řekové hromadně vybírali z bank až 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč) denně. Podle bankéřů bude tento trend pokračovat a v příštích dnech se bude zrychlovat. Podle signálů z vedení politických stran by mohla být nová vláda sestavena v nejbližších dnech.

Řecký parlament
Zdroj: ČT24

Podle údajů řecké centrální banky se vklady v řeckých bankách postupně snižují od roku 2010, kdy zemi zasáhla dluhová krize. Od té doby z bank odešlo 72 miliard eur, tedy asi 30 procent.

Atény souhlasily s přísnými podmínkami při vyjednávání o druhém záchranném úvěru. Řecko má podle letošní dohody s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem o druhém záchranném balíku v sumě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun) snížit rozpočtový deficit do roku 2014 pod tři procenta ročního výkonu ekonomiky.

Řecko, které je pět let v ekonomické recesi, muselo kvůli mnohamiliardové zahraniční finanční pomoci prudce omezit státní náklady, což se projevilo prudkým snížením důchodů a mezd, a to i v soukromém sektoru, a zvýšením daní a zavedením nových poplatků.

Komentář Adama Černého k summitu G20 (zdroj: ČT24)
Vydáno pod