Německo posílilo práva poslanců při jednání o pomoci eurozóně

Berlín - Německý ústavní soud nařídil, že vláda musí poslance Spolkového sněmu co nejdříve informovat o jednáních o záchraně eura a umožnit jim se na nich podílet. Ústavní soud v Karlsruhe takto posílil práva německých zákonodárců při rozhodování o pomoci eurozóně. Přímý vliv na platnost záchranných opatření toto rozhodnutí ale nemá.

Soud se právy Spolkového sněmu zabýval na podnět poslanecké frakce opozičních Zelených, podle níž kabinet kancléřky Angely Merkelové zákonodárce nedostatečně informoval o přípravě stálého záchranného fondu eurozóny, takzvaného Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). Ústavní soudci v Karlsruhe dali stěžovatelům za pravdu a informační nedostatky konstatovali i v dalším případě.

Německá vláda tak musí poslance napříště lépe informovat. Podle právního experta Christiana Calliesse z berlínské Svobodné univerzity to však nebude mít vliv na její akceschopnost při jednáních o pomoci euru a eurozóně.

Německý parlament ESM dosud neschválil. Pravděpodobně by se k tomu měl dostat na konci června spolu s přijetím fiskálního paktu EU.