Evropské akcie rostou díky nadějím na setrvání Británie v EU

Evropské akcie rostou díky nadějím na setrvání Británie v EU (zdroj: ČT24)

Akcie na západoevropských burzách v pondělí výrazně zpevňují. Víkendové průzkumy veřejného mínění totiž zvýšily očekávání, že Britové se ve čtvrtečním referendu přece jen rozhodnou pro setrvání země v Evropské unii. Poslední vývoj tedy zřetelně uklidnil finanční trhy, které po nervózních dnech plných výprodejů nabírají optimismus.

Investoři v New Yorku, Šanghaji nebo v Sydney teď mají v kalendáři na červen jedinou zásadní poznámku, britský otazník s datem 23. června. Právě referendum nyní ovládá finanční trhy na celém světě a minulé dny je plnilo obavami. Ceny akcií propadaly den po dni, nejen evropské měny padaly, a naopak ceny komodit šly nahoru. Zlato koncem minulého týdne vyšplhalo na hranici skoro třinácti set dolarů za trojskou unci – od začátku června tak přidalo téměř stovku.

„Není to pořád tak rozkolísané, jak by to mohlo být. Většina investorů pořád věří, že Británie v Unii zůstane, ale je tu velké riziko, že to tak nedopadne. Teď nervozita svázala trhy. Na druhou stranu ten následný šok by byl menší, než pokud by průzkumy jasně naznačovaly setrvání a pak by přišel brexit – to by byl šok plnou silou. Teď už je trochu započítaný,“ řekl analytik Jasper Lawler.

Po víkendu se ale trhy uklidnily a skoro všechny křivky otočily – poslední průzkumy jim naznačují, že se Britové přece jen mírnou většinou vysloví pro setrvání v Unii. Na japonské burze tak třeba vůbec nevadil ohlášený výrazný propad exportu země a přidala 2,5 procenta. Skokově roste i většina evropských burz a zlato zase zlevňuje.

Burza v Japonsku
Zdroj: Yoshio Tsunoda/ČTK/AFLO

„To, co teď vidíme na burzách, je výrazné nadechnutí, ale zatím jen částečné. Rozhodující bude pátek ráno, až se probudíme a otevřeme noviny, hned budeme vědět, jestli nás čeká strmý růst, nebo opravdu černý pátek,“ uvedl hlavní analytik Baader Bank Robert Halver.

Trh v pondělí dopoledne táhly vzhůru především akcie v bankovním sektoru. Akcie velkých britských bank Royal Bank of Scotland a Lloyds přidávaly sedm procent, respektive 5,1 procenta.

Janíčko ve vysílání ČT (zdroj: ČT24)

Podle analytiků ale možná nejzásadnější týden finančního roku bude ještě pořádně horký, protože výsledek je stále velmi nejistý. Velké finanční instituce proto mají přichystané i krizové plány pro možnost, že Britové z Unie odejdou a reakce pak přinese další, možná globální, recesi.

Podle italského šéfa centrální banky a zároveň člena bankovní rady ECB Ignácia Viska jsou guvernéři připraveni intervenovat na všech úrovních. Analytik banky JP Morgan Mislav Matejka podle Reuters naopak předpokládá, že pokud se Britové rozhodnou v EU setrvat, vyvolá to krátkodobé oživení na trzích.

Analytik X-Trade Brokers Jaroslav Brychta pozoruje změnu nálady od minulého čtvrtka. „ Od té doby průzkumy i bookmakeři začínají favorizovat zastánce toho, aby Velká Británie v Unii zůstala,“ řekl a dodal, že by se rozhodně vyhnul označování „černý pátek“. „Největší změna by byla na britské měně a indexu. Reakce nelze popsat přesně. Momentálně to ale vypadá , že se trh snaží zajistit. Moc nesdílím paniku, co nás čeká do budoucna, mluvit o černém pátku se mi zdá přehnané,“ popsal. Propad podle něj bude jednorázový a situace se stabilizuje velmi rychle.

Devadesátka ČT24: Černý pátek je přehnaný název, myslí si analytici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod