Babiš: Pokud by Britové odešli z EU, pro českou ekonomiku by to nebyla katastrofa

Události: Jak dál s rozpočtem a s EET (zdroj: ČT24)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) nečeká zásadní vliv na českou ekonomiku, pokud by se Britové vyjádřili pro odchod z EU. Pokud by odešli, tak si nemyslím, že by to byla taková katastrofa, řekl v pořadu OVM České televize. Nevím, z čeho vychází analytici, dodal. Pro nás je zásadní, jak se daří Německu, a tomu se daří skvěle, uvedl.

Babiš se domnívá, že k brexitu nedojde, protože po zavraždění poslankyně Jo Coxové lidé změnili názor. I kdyby se tak ale stalo, nepředpokládá zásadní dopad na Česko. Zdůraznil růst Německa i růst okolních států. V tomto teritoriu si nemyslím, že by měl mít brexit nějaký vliv na náš výsledek, dodal ministr financí.

Předseda ODS Petr Fiala k otázce možného dopadu brexitu na tuzemskou ekonomiku uvedl: „To žádný zodpovědný politik nemůže říct“. Dodal, že i kdyby se Britové rozhodli odejít z EU, tak bude následovat vyjednávání, které bude trvat minimálně dva až tři roky. „Teprve tam se nastaví parametry spolupráce mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Pak se teprve ukáže,“ doplnil. 

Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že brexit by vliv měl, ale na českou ekonomiku spíše menší. Přičítá to tomu, že už více než dva roky je zde uplatňována politika „více směrů ekonomiky“. To znamená, jak na východ, tak do Afriky, tak samozřejmě do EU, to nás může zachránit před velkým dopadem, uvedl Filip.

Filip, Babiš a Fiala v OVM k brexitu a rozpočtu (zdroj: ČT24)

Kvůli rozpočtu prý koaliční krize nepropukne

K rozpočtu na příští rok Babiš řekl, že se koaliční strany „určitě domluví, myslím, že to bude dobrý rozpočet“. Nedomnívá se, že by kvůli rozpočtu nastala další koaliční krize. Dodal, že shoda panuje na schodku 60 miliard korun.  Rozpočet bude podle něho prorozvojový a proinvestiční.  

ČSSD podle svého předsedy, premiéra Bohuslava Sobotky, parametry chystaného rozpočtu nezpochybňuje. V telefonickém rozhovoru z Číny uvedl, že otázku výše deficitu neotevřela žádná z vládních stran. Koaliční partneři se shodli například na zvýšení platů ve zdravotnictví, o růstu výdělků ve školství a dalších oborech veřejného sektoru či o sumě pro sociální služby budou ještě vyjednávat.

„Není důvod k rozpočtovému provizoriu, vždy jsme státní rozpočet zajistili, je schvalován včas,“ řekl Sobotka.

Premiér uvedl, že pro zbytek vládnutí jeho kabinetu je hlavní prioritou právě sestavení rozpočtu na příští rok a také na rok 2018. Volby mají být na podzim 2017. Rozpočty se chystají do konce září. 

Fiala chystaný schodek 60 miliard korun zkritizoval. Připomněl Babišovi jeho dva roky starý slib, podle něhož měl být rozpočet na rok 2017 vyrovnaný. „Máte čtyři roky ekonomický růst, snižovat deficit v této době umí podprůměrný účetní v každé firmě,“ uvedl Fiala. ODS podle něho rozpočet na příští rok nepodpoří. 

Filip řekl, že KSČM se k rozpočtu vyjádří, až ho bude moci po 30. září prodiskutovat. 

Letos to jde dobře

K vývoji letošního roku Babiš řekl, že plnění rozpočtu je zatím dobré. Odmítl uvádět možný odhad celoročního schodku. Jeho výsledek bude záležet na tom, kolik peněz se Česku podaří získat z EU. Tam se to dá těžko naplánovat, potřebujeme dostat maximum za předchozí období 2007 až 2013, uvedl Babiš. „Budeme chtít, aby nám Brusel zaplatil do konce letošního roku, to bude mít největší vliv na plnění rozpočtu,“ řekl. 

Doplnil, že za letošek (k 17. červnu) vybírá Česko na daních o 30 miliard korun více než před rokem. Přičítá to fungování kontrolního hlášení, úspěšnému tažení proti daňovým podvodům a restrukturalizaci finanční a celní správy.