Veřejně prospěšné práce: Obce žádají delší smlouvy pro osvědčené pracovníky

Někteří starostové žádají delší pracovní smlouvy pro nezaměstnané, kteří uklízejí ulice nebo upravují trávníky. Zatím je můžou najímat jenom na pár měsíců. Pak se lidé často znovu vracejí na úřad práce navzdory tomu, že se osvědčili. Podle úřadu práce je však smysl veřejně prospěšných prací právě v jejich krátkodobosti.

Veřejně prospěšné práce jsou zejména nekvalifikované práce, které spočívají v údržbě a úklidu veřejných prostranství ve prospěch obcí. Pracovní příležitosti jsou časově omezené podle rozhodnutí úřadu práce, které preferuje kratší smlouvy na několik měsíců. Naopak starostové by raději osvědčené pracovníky zaměstnali třeba na několik let.

„Abychom nemuseli žebrat“

Kupříkladu ve Šluknově počet veřejně prospěšných pracovníků tady za poslední dva roky prudce klesl. Podle starostky už není z čeho vybírat. Osvědčené lidi město nesmí znovu přijmout a další nezaměstnaní často pracovat nechtějí. „Pokud začalo pršet nebo sněžit, tak sedmdesát procent lidí nepřišlo do práce,“ říká starostka Šluknova Eva Džumanová (STAN).

Veřejně prospěšné práce: Obce žádají delší smlouvy (zdroj: ČT24)

Veřejně prospěšní pracovníci berou minimální mzdu, kterou platí úřad práce, radnice pak hradí veškeré nářadí nebo stravenky. Nezaměstnaní dostávají smlouvy třeba na pouhé tři měsíce, pak prosí o prodloužení. „Abychom nemuseli žebrat na sociálkách, aby člověk byl trošku hrdý na sebe,“ říká veřejně prospěšný pracovník z Děčína Miroslav Pěchula.

Podle úřadu práce je třeba hledat jinde

Někteří nezaměstnaní dokonce uklízejí zadarmo, aby dostali smlouvu. „Aby pan šéf viděl, že mám snahu,“ vysvětluje dobrovolnice Markéta Janová také z Děčína. Minulá smlouva jí vypršela a nyní je opět bez zaměstnání. Jenže podle starostů pro některé lidi jiná práce není k dispozici, a je proto lepší nechat je dlouhodobě uklízet, než aby brali dávky.

Proto starostové požadují pro pracovníky dlouhodobé smlouvy. „Natrvalo nebo třeba na dva roky, ale prostě prodloužit smlouvy, ať to pořád není kolotoč papírů,“ vysvětluje primátorka Děčína Marie Blažková (ANO).

Jenže podle úřadu práce je smysl veřejně prospěšných prací právě v jejich krátkodobosti. Uchazeč o zaměstnání by měl získat pracovní návyky a motivaci a po uplynutí několika měsíců začít hledat stálé a lépe placené místo někde jinde. „Opakovaně může úřad práce podpořit stejného klienta pouze výjimečně,“ říká mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

O těchto výjimkách se už nerozhoduje centrálně, ale nově na okresních úřadovnách, kde údajně umějí případy lépe posoudit.

  • Místa pro veřejně prospěšné práce místa vytvářejí zaměstnavatelé po dohodě s úřady práce. Právě úřad práce potom místa obsazuje, a to hlavně dlouhodobě nezaměstnanými ze své evidence.
  • Přednost mají ti, kteří nepracují déle než jeden rok. U lidí starších 50 let stačí šest měsíců. A zdravotně postižení mohou dotované místo získat, pokud nepracují déle než čtvrt roku. V případě odmítnutí nabídnuté práce ale lidem hrozí krácení dávek. 
  • Úřad práce pak zaměstnavateli posílá peníze na mzdy. A to až do výše 14 tisíc korun měsíčně na jednoho pracovníka. Jen loni vyplatil zaměstnavatelům 2,66 miliardy korun. Rok před tím to bylo o více než půl miliardy méně.
  • Díky systému veřejně prospěšných prací loni pracovalo 34 553 dlouhodobě nezaměstnaných.