Česko chce od Unie podporu pro změny v DPH. Jinak může blokovat pravidla proti daňovým únikům

Česká republika by v pátek na jednání ministrů financí členských zemí EU mohla zablokovat přijetí nových pravidel, která mají usnadnit boj s daňovými úniky velkých firem. Návrh předložila Evropská komise v lednu a dosud se o něm vyjednávalo. Nyní ale českou podporu návrhu ministr Andrej Babiš spojuje se svou snahou získat možnost širšího využití systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH), známého jako „reverse charge“.

V anglicky psaném prohlášení, které ve středu ministerstvo financí zveřejnilo na svém webu, Babiš zdůraznil, že návrh nových pravidel proti firemním daňovým únikům podporuje. Jejich prosazení však svázal právě se svou snahou o reverse charge, kterou pokládá za významnou pro boj s podvody na DPH.

„Bez tohoto silného propojení se balíček proti neplacení přímých i nepřímých daní rozpadne,“ stojí v textu. Česko chce získat možnost pilotního projektu rozšíření systému přenesené daňové povinnosti a především možnost samo a rychle se rozhodovat v oblastech, kde zjistí závažné podvody s DPH. Evropská komise by měla v pátek přijít s analýzou této žádosti.

Jedno jednání za druhým

Novinářům Babiš řekl, že ještě před pátečním jednáním v Lucembursku se sejde s eurokomisařem pro finanční otázky, daně a cla Pierrem Moscovicim. „Pro nás je priorita a hlavní zájem prosadit ten pilot. Pro ostatní státy má samozřejmě korporátní daň větší cenu,“ poznamenal ministr Babiš.

O věci už prý také mluvil s Jeroenem Dijsselbloemem z Nizozemska, tedy ministrem financí nynější předsednické země EU. Nizozemské předsednictví EU tak o tvrdé české pozici ví, přesto doufá, že v pátek bude dosaženo „dobrého výsledku“, řekli agentuře ČTK nizozemští diplomaté. O lednovém návrhu komise už se ministři bavili v květnu, tehdy věc o měsíc odložili.

Co může být zablokováno

Návrh, který by ministr Babiš mohl zablokovat, obsahuje několik kroků, které mají bránit takzvanému agresivnímu daňovému plánování firem. Jsou mezi nimi například stropy omezující odpočitatelnost úroků nebo pravidla týkající se takzvaných hybridních nesouladů.

Uzavřeny či omezeny mají být stávající mezery, kdy firmy fakticky neplatí daně z dividend či kapitálových zisků a podobně. Plán také předpokládá „výstupní daň“ na intelektuální vlastnictví či patenty přesouvané z evropského prostředí do daňových rájů předtím, než společnostem začnou generovat zisky.

„Musím říct, že komise se nechová úplně vstřícně. Je vidět, že se snaží náš projekt nabourat,“ řekl Babiš novinářům v květnu. Už tehdy neoficiálně naznačoval, že by Praha mohla reagovat snahou zablokovat právě přijetí nových pravidel pro boj s daňovými úniky.

Výpadky z příjmů DPH – tedy rozdíl mezi očekávanými a skutečně vybranými penězi – loni v celé EU dosáhly téměř 165 miliard eur (skoro 4,5 bilionu korun).

Vydáno pod