Americká centrální banka očekává pomalejší tempo růstu ekonomiky

Americká centrální banka (Fed) zhoršila odhad růstu ekonomiky na letošní i příští rok. Základní úrokovou sazbu nechala beze změny v pásmu 0,25 až 0,50 procenta. Banka nesignalizovala, kdy sáhne k dalšímu zvýšení sazeb. Podle analytiků ale její prognózy ponechávají prostor k tomu, aby mohla základní úrok zvýšit v červenci. Fed uvedl, že „ekonomická aktivita poroste mírným tempem a ukazatele trhu práce se budou zlepšovat“ i při postupném zvyšování úroků.

Fed nyní předpokládá, že tempo hospodářského růstu v USA dosáhne v letošním i příštím roce dvou procent. Předchozí prognóza uváděla, že americká ekonomika letos vykáže růst o 2,2 procenta a napřesrok pak o 2,1 procenta. Centrální banka rovněž naznačila, že v příštích dvou letech by mohla být při zpřísňování měnové politiky méně důrazná, než dosud předpokládala.

Fed loni v prosinci poprvé po téměř deseti letech zvýšil základní úrokovou sazbu z minima nula až 0,25 procenta, na němž byl sedm let. Centrální banka nicméně začátkem roku zaujala obezřetnější postoj, protože zpomalování růstu čínské ekonomiky vyvolalo rozsáhlé výkyvy na finančních trzích.

Ke středečnímu rozhodnutí Fedu ponechat úroky beze změny podle Yellenové přispěla hrozba odchodu Británie z EU, brexit by mohl ovlivnit vyhlídky ekonomiky Spojených států.

Dojde ke změně sazeb v červenci?

Minulý měsíc Yellenová uvedla, že americká centrální banka by v příštích měsících měla opatrně zvýšit úrokové sazby, což by odpovídalo nynější situaci, kdy se ekonomika postupně zlepšuje. Řekla to ve vystoupení na Harvardově univerzitě. Podle analytiků tak její slova dál zesílila pravděpodobnost brzkého přitvrzení dosud vysoce uvolněné měnové politiky. 

„Ekonomika se dál zlepšuje… její růst se podle všeho zrychluje,“ řekla Yellenová v rozhovoru s moderátorem. „Jestliže to tak půjde dál a trh práce se bude nadále zlepšovat, což očekávám, byl by takový krok v příštích měsících přiměřený,“ dodala šéfka Fedu podle agentury Reuters.