Libye obnovila výrobu autobusů

Tripolis - Státní výrobce autobusů v Libyi obnovil výrobu, která se zastavila během bojů rebelů s vojsky bývalého prezidenta Muammara Kaddáfího vloni na jaře. Výroba se tak obnovuje po čtrnácti měsících. Čtvrtinový podíl ve firmě má italské Iveco.

Továrna nedaleko hlavního města Libye Tripolisu slaví, neboť z ní vyjede prvních deset autobusů, které zde nemohly být vyráběny po celou dobu bojů proti Kaddáfímu. Všechno se v továrně dělá ručně, a tak podnik prozatím vyrobí jen jeden autobus za den. „Ta výroba je samozřejmě manuálně řízená Libyjci. Nemáme stroje ani roboty, takže veškerou práci na autobusu udělají lidé. Děláme maximum pro to, abychom naplnili poptávku libyjského trhu,“ popisuje vedoucí inženýrů Adel Hamad. 

Podle marketingového ředitele Mohammeda Ahmeda je výrobní kapacita továrny třicet autobusů za měsíc, tedy tři sta vozů za rok. Několik dalších zahraničních výrobců autobusů ale už vyjádřilo zájem do továrny investovat. Technologie by podstatně urychlily výrobu a hlavně zvedly produkční kapacitu.

Mohammed Ahmed, marketingový ředitel

„Doufáme, že nám ministr dopravy pomůže zpátky na nohy, protože jsme státní podnik s osmi sty zaměstnanci a to je v podstatě osm set rodin. Pokud dojde k písemné dohodě s ministrem, vznikne dalších čtyři sta pracovních pozic pro mladé lidi a pro ty, kteří už se oženili.“

Brzy se má ve stejné továrně začít taky s výrobou luxusních autobusů s kuchyní a toaletou, které chce nakupovat i vláda. Ta ale zároveň bude muset investovat do infrastruktury - mezi městy a obydlenými oblastmi často úplně chybí běžné silnice.

Libye opět vyrábí autobusy (zdroj: ČT24)
Vydáno pod