Louda svolal jednání věřitelského výboru OKD. Řešil se i osud Dolu Paskov

Kvůli problémům těžební společnosti OKD, která je od května v úpadku, se ve středu v Karviné sešel prozatímní věřitelský výbor. Ten si již zvolil svého předsedu, kterým se stal zástupce České správy sociálního zabezpečení. „Vedení OKD rovněž s výborem zahájilo informativní jednání ohledně problematiky týkající se Dolu Paskov,“ sdělil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

„Další pracovní jednání prozatímního věřitelského výboru se uskuteční v úterý 28. června 2016,“ dodal Čelechovský.

Prozatímní věřitelský výbor má tři členy – český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu Revírní bratrská pokladna a firmu Advanced World Transport (AWT). OKD, která na sebe podala insolvenční návrh, dluží nejméně 650 věřitelům přes 17 miliard Kč a závazky není schopna splácet. Její majetek nedosahuje ani sedmi miliard.

V Karviné se sešel prozatímní věřitelský výbor

Insolvenční správce OKD Lee Louda v dopise Krajskému soudu v Ostravě již dříve uvedl, že ČSSZ podala k insolvenčnímu soudu přihlášku pohledávky téměř 75 milionů korun, zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna ve výši 34 milionů korun a AWT ve výši téměř 142 milionů korun.

  • Podle insolvenčního zákona chrání věřitelský výbor společný zájem věřitelů a v součinnosti s insolvenčním správcem přispívá k naplnění účelu insolvenčního řízení. Do doby, než je ustanoven a než je potvrzena volba jeho členů a náhradníků, může insolvenční soud i před první schůzí věřitelů a před rozhodnutím o úpadku jmenovat prozatímní věřitelský výbor.

Vedení OKD se snaží jednat s vládou o poskytnutí úvěrového financování ve snaze stabilizovat chod firmy. „Budu se snažit vládním představitelům vysvětlit a zdůraznit, že problematika provozování dolů je velmi složitá a nelze ji srovnávat s jinými provozy. Nelze srovnávat konkurz textilních firem a teoretické zastavení provozu důlní společnosti, a to z mnoha známých důvodů,“ uvedl Louda. Jako důvody jmenoval například řešení důlních škod, nebezpečí důlních plynů, každodenní kontrolu a údržbu šachet nebo rekultivaci.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Jejím majitelem je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG). V dolech OKD se dál těží uhlí.

Firma má zhruba 9800 vlastních zaměstnanců, asi 2500 dodavatelských a 200 agenturních pracovníků. Vláda se zabývá otázkou, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na výplaty horníkům.