Španělsko si půjčuje za sedm procent, podle expertů neudržitelný úrok

New York/Madrid - Úroky španělských státních dluhopisů s klíčovou desetiletou splatností poprvé v historii vystoupily na sedm procent. Takový úrok je ale podle expertů dlouhodobě neudržitelný a pokud by vytrval, Španělsko by se mohlo dostat do platební neschopnosti. Ratingová agentura Moody's už vyjádřila obavu, že slíbená mezinárodní pomoc španělským bankám nebude stačit. Snížila proto svoje hodnocení Španělska z A3 na Baa3, což je její nejnižší hodnocení úvěrové spolehlivosti země. Agentura Reuters mezitím informovala, že španělský bankovní sektor nebude potřebovat 100 miliard eur, jak bylo původně avizováno, ale pouze 60 až 70. Odvolala se přitom na zdroje obeznámené s výsledky právě dokončovaného auditu španělských bank.

Audit měl být podle původních informací hotov do 21. června, podle zdrojů Reuters se ale s jeho dokončením počítá do pondělí. Provádí jej nezávislé konzultační společnosti Oliver Wyman a Roland Berger. „Základní čísla o výši částky, kterou bude finanční sektor potřebovat, bude mít vláda od auditorů k dispozici v pondělí. Cílem je odjet na summit G20 už s touto informací,“ vysvětlil zdroj.

Nadcházející summit G20 se bude v pondělí a v úterý konat v Los Cabos v Mexiku. Předpokládá se, že jednání se bude točit hlavně kolem evropské dluhové krize.

Moody's: Žádost o pomoc je znakem slabosti, nikoli síly

Agentura zdůvodňuje svoje rozhodnutí snížit Španělsku rating vyšším zadlužením, v němž se země ocitne po čerpání dohodnuté finanční pomoci tamním bankám. „Žádost o pomoc nevnímáme jako znak síly, ale jako znak slabosti,“ zdůraznila londýnská analytička mezinárodní ratingové společnosti Moody's Kathrin Muehlbronnerová.

Juan Carlos Martínez-Lázaro, ekonom

„Krize nás učí, že věci se bohužel můžou ještě zhoršit a zkomplikovat. Na trzích bude cítit velké napětí, dokud Evropská unie nepřijme drastická a jasná opatření.“

Důvodem ke snížení úvěrového ratingu je podle Moody's také velmi omezený přístup španělské vlády na mezinárodní kapitálové trhy, což může být do budoucna problém pro refinancování dluhu. Problematický je i pokles španělské ekonomiky.

„Samozřejmě budeme brát v úvahu i všechny podrobnosti, které se objeví v souvislosti s rozsahem a podmínkami čerpání podpůrného programu, stejně jako to, co se děje v širší eurozóně, když budeme uvažovat o dalším snížení ratingu,“ dodala Muehlbronnerová.

Kypr má kvůli Řecku problémy v bankovním sektoru

Moody's také snížila rating Kypru o dva stupně na známku Ba3. To agentura zdůvodňuje narůstajícím rizikem odchodu Řecka z eurozóny a dopady, které takový krok bude mít na kyperskou ekonomiku.

Kypr se kvůli Řecku už teď potýká s problémy v bankovním sektoru. Ostrovní stát má totiž na Řecko velmi těsné vazby, a to jak kulturní, tak obchodní nebo politické. Kvůli potížím Řecka se ale vztahy komplikují a Kypr v poslední době stále hlasitěji upozorňuje, že se patrně neobejde bez zahraniční finanční pomoci. Ta by mohla dosáhnout až čtyř miliard eur (102 miliard korun).

Moody's zařadila rating obou zemí do režimu pozorování s negativním výhledem, takže jej může v následujících měsících ještě snížit. Známky, které od Moody's Španělsko s Kyprem obdržely, jsou ale už teď ve spekulativním pásmu. To znamená, že řada institucionálních investorů nemůže jejich státní dluhopisy vůbec nakupovat, neboť papíry s tak nízkým ratingem jsou považovány za příliš rizikové.

Do dalšího vývoje zasáhnou volby v Řecku a summit EU

Mezi faktory, které bude Moody's nyní posuzovat, jsou i parlamentní volby v Řecku. Ty se budou konat v neděli 17. června a jejich výsledek může znamenat i odchod Řecka z eurozóny. Podle Muehlbronnerové bude agenturu zajímat i nadcházející summit Evropské unie, na němž se má 28. a 29. června jednat i o návrhu vytvořit v EU bankovní unii.

Jan Čermák, analytik ČSOB:

„Já si myslím, že bude hodně záležet na výsledku voleb v Řecku a také na tom, jak se bude chovat ECB v následujících měsících. Pokud by ECB například snížila úrokové sazby a zavedla ještě jedno kolo nadstandardních repooperací, tak by to mohlo španělským dluhopisům pomoci a pak by španělská vláda o pomoc žádat nemusela. Pokud řecké volby dopadnou špatně, tak si myslím, že požádání o pomoc je za dveřmi a už v červenci to může nastat.“