Elektrárna Opatovice stále bez uhlí, Czech Coal předkládá nabídku

Opatovice - Elektrárna Opatovice je bez dodávek uhlí, poslední přišlo v pátek. Smlouvu minulý týden vypověděla společnost Czech Coal kvůli údajným dluhům, které ale elektrárna odmítá. Dnes se sešla dozorčí rada, vypovězení smlouvy považuje za protiprávní. Czech Coal je připravena uhlí v potřebném množstíví a za stávajících cenových dodat, čeká na vyjádření elektrárny, kterým podala nabídku.

Před vypovězením smlouvy činily dodávky asi 6 000 tun uhlí denně, což představovalo čtyři vlaky. Mezi společností Elektrárny Opatovice (EOP) a těžařskou společností Czech Coal se rozhořel obchodní spor.

„Czech Coal přestala dodávat uhlí v plném rozsahu. V současné době jsou dodávky na bodě nula, tedy žádné,“ uvedl předseda představenstva společnosti Elektrárny Opatovice Jan Špringl.

Elektrárna prý dluží 500 milionů korun

Czech Coal smlouvu na dodávky uhlí do elektrárny Opatovice vypověděla ve čtvrtek. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že majitel elektrárny, Energetický a průmyslový holding (EPH), firmě Czech Coal dluží 500 milionů korun. Opatovice i EPH naopak tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí.

„Neexistuje jediná, podotýkám jediná, platná pohledávka společnosti Czech Coal vůči Elektrárnám Opatovice. Jde o zcela smyšlený dluh,“ tvrdí Petr Zadák, mluvčí Elektráren Opatovice.

Výrobce tepla a elektřiny se chce bránit proti vypovězení smlouvy všemi dostupnými prostředky. Podle předsedy dozorčí rady Mirka Topolánka se chce také obrátit na státní úřady, například na Energetický regulační úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nebo na ministerstvo průmyslu. Vyjednává také o alternativních dodávkách uhlí.

Mirek Topolánek, předseda dozorčí rady Elektrárny Opatovice, a.s.

„Vyzýváme státní orgány, příslušné státní autority, aby zabránily zneužívání státních nerostných surovin proti zájmům obyvatel České republiky.“

Czech Coal čeká na vyjádření elektrárny, je připravena jednat

„Společnost Czech Coal opakovaně ujišťuje, že nabízí společnosti Elektrárny Opatovice dodávky uhlí v množství potřebném pro zachování výroby tepla a teplé vody, a to za stávajících cenových podmínek. Využití naší nabídky záleží na rozhodnutí Elektráren Opatovice,“ tvrdí Gabriela Benešová, mluvčí Czech Coal.

EOP má s Czech Coal uzavřenou smlouvu z roku 2002, která měla trvat do roku 2015. Dodavatel uhlí podle Špringla loni v září nárokoval zaplacení takzvaného cenového dorovnání ve výši 97 milion korun. Elektrárna požadavek rozporovala, přesto však z opatrnosti sumu zaplatila s tím, že ji bude následně vymáhat zpět.

Elektrárna v Opatovicích zásobuje teplem a teplou vodou přes 60 000 domácností v Hradci Králové, Pardubicích a Chrudimi. Ročně elektrárna spálí přes milion tun hnědého uhlí.