Sněmovna schválila navzdory opozici nižší valorizaci důchodů

Praha - Sněmovna dnes schválila navzdory odporu opozice vládní předlohu o nižším růstu důchodů. ČSSD a KSČM se nepodařilo prosadit zamítnutí novely o důchodovém pojištění, která nyní míří k posouzení do Senátu. Levice v něm má většinu a očekává se, že ji vetuje a vrátí zpět poslancům. Věcem veřejným se dnes do normy nepodařilo vložit takzvanou mezigenerační solidaritu.

Podle opozice je návrh nemravný a reálná výše důchodů bude klesat. „Je to obrovský podraz, je to obrovský podvod na všechny občany,“ řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ODS a TOP 09 podle něho porušily předvolební sliby, označil je za podvodníky. „Je to první krok k likvidaci mezigenerační solidarity,“ dodal.

Šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik uvedl, že se z důchodu stane almužna. Každý důchodce podle něho přijde v průměru o 16 tisíc korun a penze se po třech letech budou navíc valorizovat z nižšího základu. Vláda ale argumentuje nezbytností konsolidace veřejných financí. Za tři roky by měl stát uspořit celkem 47,7 miliardy korun.

Věci veřejné neúspěšně navrhly přidat do předlohy ustanovení, podle kterého by děti mohly odvádět svým rodičům-důchodcům procentní bod ze sociálního pojištění. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) by náklady byly sedm až osm miliard korun ročně, což by smazalo úspory dané nižší valorizací.

Michal Babák (VV), poslanec:

"Vládní koalice dnešním hlasováním zpochybnila hned několik svých závazků. Princip mezigenerační solidarity byl zakotven v programovém prohlášení vlády, ale i v dodatku koaliční smlouvy. Přesto dnes vládní poslanci hlasovali ve zcela opačném duchu. Nemluvě o tom, že ministři Drábek a Kalousek zpochybnili i závazek svého stranického programu. (…) Plánovaný příspěvek v rámci principu mezigenerační solidarity v průměrné výši 200 korun měsíčně měl seniorům právě kompenzovat vládou prosazený pokles valorizace důchodů."

Pokud bude novela platit, průměrný důchod by se v příštím roce zvýšil zhruba o 156 korun místo původně očekávaných 428 korun. Celkem by měl penzista dostat v příštích třech letech v průměru o 383 korun navíc. Nyní činí průměrný důchod asi 10 550 korun.

Michal Babák (VV) o nižší valorizaci penzí (zdroj: ČT24)
Vydáno pod