Akcie na pražské burze oslabily a jsou nejníže od dubna 2009

V uplynulém týdnu výrazně oslabily akcie na pražské burze, index PX se propadl o 4,5 procenta na 840 bodů. PX tak uzavřel na nejnižší hodnotě od dubna 2009. Nejvíce oslabily akcie bankovní skupiny Erste Group. Naopak největší růst zaznamenaly akcie petrochemického holdingu Unipetrol. V předchozím týdnu akcie klesly o více než procento. Vyplývá to z výsledků burzy.

Podle analytiků zasáhla burzu nervozita na evropských trzích mimo jiné v souvislosti s blížícím se referendem ve Velké Británii. „Týden byl skromný na tržní impulzy z řad měnověpolitických rozhodnutí či makroekonomických dat. Trh se však začal výrazněji věnovat případnému riziku spojenému s referendem o vystoupení Británie z EU. Reakce v závěru týdne odpovídala uchýlení se investorů do takzvaných bezrizikových aktiv,“ uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Dopad na burzy mělo podle analytika Komerční banky Josefa Němého také několik dalších událostí, které by se měly odehrát v následujících dvou týdnech. Kromě britského referenda jsou to zasedání centrálních bank USA a Japonska. 

Podle Vaníčka se tak investoři přesouvali do dluhopisů, amerického dolaru a zlata. Naopak ostatní riziková aktiva byla pod prodejním tlakem. Většina světových akciových indexů se tak propadla do záporných hodnot. Největší poklesy zaznamenal evropský finanční sektor, dodal Vaníček.

Za pokles mohou akcie Komerční banky nebo ČEZu

Index pražské burzy byl níže než v pátek naposledy koncem dubna 2009, kdy se pohyboval až na hodnotách kolem 800 bodů. K nynějšímu výsledku přispělo všech 15 hlavních emisí, protože žádná z nich nedokázala posílit, pouze dvě stagnovaly.

Nejvýrazněji se na propadu burzy podepsaly ztráty nejobchodovanějších emisí: energetické firmy ČEZ, Komerční banky a Erste. Akcie ČEZ ztratily 3,11 procenta na 420,70 koruny. Důvodem bylo především to, že se firma rozhodla poprvé obchodovat bez nároku na dividendu. Klesaly také akcie Komerční banky 3,25 procenta na 903 korun, což je jejich nejnižší cena od srpna 2014. Nejvýraznější pokles ze všech hlavních emisí postihl cenné papíry Erste, které se propadly o 5,72 procenta na 577,40 koruny, nejníže od února loňského roku.

Na několikaleté minimum zlevnily akcie VIG, které oslabily o 4,11 procenta na 492,10 koruny. Níže byla jejich cena naposledy více než před sedmi lety, v březnu roku 2009. „Nálada finančního sektoru se přelévala ze západní Evropy. Tam si vedly bankovní domy obdobně,“ doplnil analytik Pavel Petr z Patria Online.