Internet v chytrém telefonu se v zahraničí může prodražit

Praha - Internet v mobilu používá už třetina Čechů a číslo dál roste. Před cestou na dovolenou je ale lepší svému telefonu věnovat větší pozornost než obvykle. Přístroje jsou teď nabité aplikacemi, které potřebují připojení k internetu a některé jsou připojeny neustále. To vše se může výrazně prodražit.

Chytrý telefon má dnes mnoho lidí a mnoho z nich hojně využívá možnost připojení k internetu. Používá ho k řadě aplikací. Při cestě do zahraničí ale stačí chvilka nepozornosti a účet za telefon může být dražší než celá dovolená. Uživatel si totiž často vůbec nemusí všimnout, že se připojuje k internetu. Stahovat nová data ale potřebuje chytrý telefon i k nenápadné předpovědi počasí. 

Většina Čechů má internet v mobilu účtovaný v rámci tarifních balíčků. Sotva ale s telefonem překročí hranice, může mít zaděláno na problém. Rozdíl mezi aktivovaným a neaktivovaným roamingem může být totiž i desetinásobek. Aby člověk nemusel neustále hlídat automatické připojování, je lepší internet v mobilu před cestou za hranice úplně vypnout. Ideální je ještě před cestou s operátorem zkontrolovat tarif, vypnout nepoužívané aplikace a případně si dopředu nastavit datový strop.

Případů nechtěného stahování s rozmachem chytrých telefonů přibylo natolik, že se do problému vložila i Evropská komise. Ta stanovila, že cena za datové přenosy v roamingu nesmí překročit padesát eur za měsíc. Jakmile člověk dosáhne limitu, operátor musí zákazníka informovat smskou. Mimo státy unie, jako například v turisticky oblíbeném Chorvatsku, ale podobné omezení neplatí.