Česká pozice: Key Investments dluží peníze i ministerstvu financí

Praha – Společnost Key Investments podle serveru Česká pozice nedluží peníze jen radnicím, ale i státu. Na začátku byla pohledávka ve výši 823 milionů korun, kterou mělo ministerstvo financí za zkrachovalou Hornickou zaměstnaneckou zdravotní pojišťovnou. Přes třetinu sumy (zhruba 250 milionů korun) svěřilo do správy zmíněné firmy – většina peněz se přitom doteď nevrátila. Věcí se údajně zabývá policie.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob potvrdil, že ministerstvo dosud svěřenou sumu neobdrželo a není jasné, kdy se tak stane. „Ministerstvo financí uplatnilo pohledávku v konkurzním řízení vedeném na majetek Hornické zaměstnanecké zdravotní pojišťovny. MF obdrželo částečné plnění z rozvrhového výtěžku. Zbytek plnění nebyl dosud MF ze strany správce konkurzní podstaty poukázán s odůvodněním, že část finančních prostředků byla převedena na společnost Key Investments,“ sdělil Jakob.

Pohledávku ministerstva financí vůči pojišťovně svěřil Key Investments podle České pozice správce konkurzní podstaty pojišťovny Jan Vanke. A velkou část této sumy dodnes nedostal zpět, stejně jako ostatní klienti. Jak tvrdí Česká pozice, Vanke na řadu otázek stran transakce odmítl odpovědět s tím, že případ vyšetřuje policie. Podle zdrojů serveru se nicméně Vanke v inkriminované době „v prvních letech tohoto století“ velice dobře znal s tehdejším šéfem Key Investments Vladimírem Kroužeckým.

„Jelikož Key Investments pojišťovně v likvidaci peníze nevrací, logicky je nemůže dostat ani ministerstvo financí. Kvůli postoji Key Investments zřejmě nebylo možné konkurzní řízení, které trvá již více než 16 let, dodnes ukončit,“ napsal server.

Firma Key Investments, dříve SI Asset Management, vznikla v roce 1999. Do povědomí veřejnosti se dostala v roce 2007 kvůli údajnému zapojení do akciových obchodů bývalého premiéra Stanislava Grosse a také spekulacím o kapitálové účasti v pražském fotbalovém klubu Slavia. O firmě, jíž svěřily své finance i některé pražské městské části, se hovořilo i v souvislosti s tehdejším ministrem průmyslu Martinem Kocourkem (ODS). Kauza vyvrcholila jeho odchodem z vlády.