Nejdražším městem světa je opět Tokio, Praha je 69.

Londýn - Na první místo žebříčku měst s nejvyššími náklady pro život se po dvou letech vrátila japonská metropole Tokio, která odsunula na druhou příčku angolskou Luandu. Praha pak v každoročním hodnocení, které provádí poradenská společnost Mercer, oproti loňskému roku klesla na 69. pozici.

Většina evropských měst v posledním žebříčku poklesla, na vzestupu jsou naopak města v Austrálii a na Novém Zélandu. Tabulku přitom uzavírá pákistánské Karáčí.

V první desítce jsou i dvě švýcarská města

Třetí místo světového pořadí obsadilo další japonské město Ósaka, na čtvrtém místě skončila Moskva a za ní Ženeva. Singapur a Curych jsou shodně na šesté příčce, následuje čadská metropole Ndjamena a Hongkong.

Curych
Zdroj: Mike Hewitt/ISIFA/Getty Images

Žebříček ovlivnily zejména politické a ekonomické události, které měly vliv na fluktuaci měnových kurzů, inflaci a propady cen ubytování v jednotlivých regionech.

Praha klesla ze 47. na 69. pozici

Propad české metropole z loňského 47. na 69. místo je způsoben především oslabením kurzu koruny v rámci oslabování měn zemí eurozóny, vyšší mírou inflace a zvýšením některých daní. Rovněž slovenská Bratislava klesla, konkrétně z 57. pozice na letošní 79. místo. V jejím případě hraje hlavní roli v poklesu oslabování kurzu eura.

První třetinu žebříčku překvapivě okupuje dvacet afrických měst - například súdánský Chartúm je na 26. místě. Podle ředitelky Merceru Nathalie Constantin-Métralové jsou hlavním důvodem problémy v zajištění dobrého a bezpečného ubytování pro zahraniční pracovníky - omezená nabídka přijatelného ubytování se tak stává velmi drahou. Vysoké jsou v Africe rovněž ceny dováženého zboží.

Americký kontinent - nejdražší je Sao Paulo a Rio de Janeiro

Nejdražšími městy v Americe jsou brazilské Sao Paulo a Rio de Janeiro. Ve Spojených státech je nejnákladnějším městem New York na celkovém 33. místě. Drahá jsou i kalifornská města Los Angeles a San Francisco.

Brazilský slum Rocinha
Zdroj: ČTK/AP/Felipe Dana

V důsledku posilování měny stoupala v žebříčku i města v australsko-tichomořském regionu - všech šest hodnocených australských měst v čele se Sydney na 11. místě je mezi prvními třiceti. Posílil i novozélandský dolar, díky čemuž zdražila i města tohoto souostroví.

Mercer zkoumá životní náklady ve 214 městech po celém světě - měří komparativní náklady na více než 200 položek - od bydlení a dopravy přes jídlo, ošacení, potřeby pro domácnost až po zábavu. Cílem průzkumů je pomoci nadnárodním společnostem i vládám určit výši kompenzace pro pracovníky vysílané do zahraničí.

Města s nejvyššími náklady pro život

1. Tokio

2. Luanda (Angola)

3. Ósaka

4. Moskva

5. Ženeva

6. Curych

6. Singapur

8. Ndjamena (Čad)

9. Hongkong

10. Nagoja (Japonsko)