Květnová inflace zpomalila svůj meziroční růst na 3,2 procenta

Praha – V květnu zaznamenala česká ekonomika meziroční zpomalení růstu spotřebitelských cen na 3,2 procenta z dubnových 3,5 procenta. Tato hodnota je zároveň tou nejnižší za letošní rok. Meziměsíčně se ceny zvýšily o 0,2 procentního bodu, a to především kvůli růstu cen potravin. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Analytici odhadovali meziroční pokles inflace na tři procenta. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v květnu 2,7 procenta.

Meziroční zpomalení cenového růstu způsobily ceny potravin a nealkoholických nápojů, kde klesl růst cen pekárenských výrobků a obilovin na 2,1 procenta z desetiprocentního růstu v dubnu. Ceny vajec byly vyšší o 57 procent, v dubnu to bylo o bezmála 63 procent. Ceny pohonných hmot byly vyšší o 5,7 procenta, v dubnu vzrostly o 7,6 procenta.   

Dominantní vliv na meziroční růst měly ceny bydlení, vody, energií a paliv, zatímco vliv cen potravin a nealkoholických nápojů se snížil. Ceny zemního plynu vzrostly o čtvrtinu, elektřiny o 4,2 procenta, vodného o 12 procent, stočného o 10,5 procenta, tepla a teplé vody o 8,5 procenta. Nájemné bylo vyšší o 5,6 procenta, z toho regulované o 13,9 a tržní o 1,8 procenta.

Jiří Škop, analytik Komerční banky

„Největší nejistotou pro následující měsíce jsou ceny ropy a nová úroda. Spotřebitelská inflace se bude v následujících měsících držet okolo úrovně tří procent.“ 

Na snižování meziročního cenového růstu nejvíce působily ceny oděvů, které klesly o 3,7 procenta. Přístroje a spotřebiče pro domácnost zlevnily o necelých pět procent, bytový textil o 2,5 procenta a nářadí, nástroje a potřeby pro dům a zahradu o 7,2 procenta. Ceny audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat klesly o osm procent. Mobilní telefony zlevnily o 9,3 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,3 procenta a ceny služeb o 3,1 procenta, uvedl ČSÚ.   

Meziměsíční růst spotřebitelských cen ovlivnil zejména růst cen zeleniny o 6,4 a ovoce o 5,2 procenta. Čisté nájemné zdražilo o 0,7 procenta, z toho regulované o 1,7 procenta a tržní o 0,2 procenta. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo sezonní zvýšení cen lázeňských pobytů o 6,5 procenta a cen léčiv o 0,6 procenta.

Na snižování cenové úrovně působil hlavně pokles cen pohonných hmot, které po sedmi měsících nepřetržitého růstu klesly meziměsíčně o 1,1 procenta. Z potravin klesly především ceny vajec o 8,3 procenta, chleba o 1,8, drůbeže o 1,2, sýrů o 2,3 a másla o 1,2 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,2 procenta a ceny služeb o 0,1 procenta.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v dubnu 2,7 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v březnu. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku, a to o 5,6 procenta. Nejméně ve Švédsku o 1,0 procenta.