Opatovické elektrárně zbývá uhlí na tři měsíce, hledá dodavatele

Praha – Elektrárna Opatovice má po vypovězení smlouvy těžařské společnosti Czech Coal zásobu uhlí jen na tři měsíce provozu. Vedení podniku proto nyní hledá nového dodavatele. Jen na tři měsíce má zásobu uhlí elektrárna Opatovice. Potom, co jí vypověděla smlouvu těžařská společnost Czech Coal, teď vedení elektrárny údajně hledá nové dodavatele. Czech coal rozvázal kontrakt ve čtvrtek, údajně kvůli tomu, že mu majitel elektrárny, Energetický a průmyslový holding, dluží 500 milionů. Opatovice zásobují teplem hlavně Hradec Králové a Pardubice.

Mezi EOP a uhelnou společností Czech Coal se tento týden opět rozhořel obchodní spor. Czech Coal smlouvu na dodávky uhlí do elektrárny Opatovice vypověděla ve čtvrtek. Rozhodnutí zdůvodnila tím, že majitel této elektrárny, Energetický a průmyslový holding (EPH), firmě Czech Coal dluží 500 milionů korun. Opatovice i EPH naopak tvrdí, že všechny dodávky uhlí řádně a včas hradí a tvrzení o dlužné půl miliardě je podle mluvčího elektrárny nepravdivé.

„K dnešnímu dni disponuje EOP celkovými zásobami 226 tisíc tun hnědého uhlí. Tento objem postačuje na minimálně tři měsíce provozu,“ uvedl Zadák. EOP podle Zadáka vyzvala společnost Czech Coal k plnění dodávek uhlí podle uzavřené smlouvy. „Nicméně jsme současně začali neprodleně pracovat na zajištění náhradních dodávek uhlí pro případ, že by Czech Coal odmítl v dodávkách pokračovat,“ upozornil Zadák.

Obě strany obchodního sporu měly smlouvu do roku 2015, která obnášela roční dodávky 1,8 milionu tun uhlí. Opatovice podle Czech Coalu na dodávky tepla a teplé vody potřebují asi 500 tisíc tun uhlí za rok. „Odstoupení Czech Coal od smlouvy na dodávky uhlí pro EOP bylo jednoznačně neoprávněné a ryze účelové. Hlavním cílem tohoto neoprávněného kroku Czech Coal bylo donutit EOP akceptovat řádově vyšší ceny hnědého uhlí,“ míní Zadák.

Czech Coal tvrdí, že mu firmy ze skupiny EPH dluží asi 500 milionů korun. Podle místopředsedy představenstva Czech Coalu Jana Dienstla tvoří tuto částku souhrn dluhů vyplývajících z různých sporů o ceny uhlí mezi Czech Coalem a EPH. Kromě sporu s Opatovicemi jsou v tom zahrnuty také spory s další firmou z EPH, s teplárnou v Komořanech u Mostu.