Nejlepší vinařství loňského roku je z Bzence

Vítězem sedmého ročníku soutěže o titul Vinařství roku 2015, pořádané českým Svazem vinařů, se stalo Zámecké vinařství Bzenec. Cenu získalo v konkurenci dalších osmi společností. Rozhodující slovo měli kromě sedmičlenné odborné poroty i sami spotřebitelé.

Zámecké vinařství Bzenec hospodaří na pěti stech dvaceti hektarech vinic, vyrábí přes patnáct odrůd vín a ročně zazátkuje až 5 milionu lahví. Jeho mottem je: „Víno se rodí ve vinici a víno dělají lidé.“

Práci vinařství ocenila i odborná komise, která hodnotí nejen kvalitu vín, ale i to, jak ošetřují vinohrady, jak jsou šetrní k přírodě a jak zachází se zaměstnanci. „Klademe důraz na čistotu, přesnost, kvalitní hrozny a také na týmovou práci,“ říká obchodní ředitel Zámeckého vinařství Bzenec Ivo Kaňovský.

Pro bzenecké vinařství znamená výhra prestiž, navíc ale i zábavu. „ Vedení společnosti se se zaměstnanci vsadilo, že v případě, že vyhrajeme, naše vedení půjde na jeden den pracovat na výrobní linku. Teď ji musíme v brzké době naplnit,“ směje se Ivo Kaňovský.

Investice do vinařství nese ovoce

Do bzeneckého vinařství investovala skupina Wine Invest podnikatele Jiřího Kaprálka před devíti lety stovky milionů korun. Peníze dala do technologií, vinic, marketingu a jména společnosti. Loni na jihu Moravy obnovila i tradiční výrobu sektů. „Zrekonstruovali jsme jedno z nejstarších vinařských míst. Snažíme se jít cestou zkvalitňování stávajících vinic,“ řekl Jiří Kaprálek. Podle něj je cílem dávat odběratelům dobrou kvalitu za přijatelnou cenu.

Bzenecké vinice silně zasáhly dubnové mrazy. Hlavních oček má firma poškozených 60 až 70 procent. „Uvidíme jak to dopadne na podzim. Réva se obnovuje, hroznů bude ale určitě daleko méně,“ řekl ředitel společnosti Bořek Svoboda. Podle něj je počasí čím dál větším problémem a netýká se to jen mrazu. „Každý rok je individuální, jiný. Bude to velká výzva pro vinaře, těch normálních let je čím dál méně,“ dodal Svoboda.

Pohled na zážitkovou vinici nad obcí
Zdroj: Filip Vrána/ČTK

Novinkou je zážitková vinice

Novinkou vinařství je také čerstvě vysázená zážitková vinice nad městem. Budou zde prostory pro degustace, koncerty nebo svatby s vyhlídkou do krajiny. „Plánujeme zde dětské zóny, kde budou moci děti například plašit špačky,“ popisuje obchodní ředitel vinařství Ivo Kaňovský.

Zámecké vinařství začalo také vysazovat staré odrůdy vinné révy, typické pro dobu Rakouska-Uherska. Například odrůdu Modrý Janek z rodiny Veltlínů nebo Červenošpičák, Ryzlink buketový, Tramín bílý, Portugalské šedé. Prohlídka zážitkové vinice bude navazovat na návštěvu historických zámeckých sklepů, kam ročně zavítá kolem tří tisíc lidí.

Titul vinařství roku není prvním oceněním – společnost má ve své sbírce třeba čtyři šampiony Salonu vín. Tři z nich dokonce pocházejí z jedné viniční tratě.