Evropa by měla stabilizovat banky a Řecko zůstat v eurozóně

Washington – Co nejrychlejší stabilizace finančního systému a poskytnutní dostatečného kapitálu bankám je podle amerického prezidenta Baracka Obamy lék na dluhovou krizi v Evropě. V delším časovém horizontu by Evropa také měla prohloubit integraci zemí eurozóny. Před blížícími se volbami v Řecku také podotkl, že je v zájmu každého, aby země neopouštěla blok států používajících společnou evropskou měnu.

„Řešení jsou tvrdá, ale jsou k dispozici. Evropu čekají těžká rozhodnutí, ale má kapacitu na to, aby je učinila,“ uvedl Obama. Evropa se podle něj ocitla na pokraji nové recese. Zároveň upozornil na to, že problémy v Evropě, která je největším obchodním partnerem Spojených států, ohrožují i americkou ekonomiku.  

Eurozóna se již delší dobu potýká s krizí způsobenou vysokými státními dluhy některých členských zemí. Jejich hrozící neschopnost splácet závazky představuje výrazný problém pro banky v dalších členských zemích, například ve Francii či Německu. Ve Španělsku se pak zase například finanční ústavy dosud nevzpamatovaly z hluboké krize na realitním trhu. Evropa se zároveň potýká s poklesem hospodářského růstu způsobeným tvrdými úspornými opatřeními, jimiž se vlády snaží snížit vysoké schodky státních rozpočtů. 

Obama naopak na tiskové konferenci vybízel k podpoře ekonomického růstu. Vlády podle něj nemohou omezovat své výdaje, když je hospodářství slabé. Se zadlužením by proto měly bojovat v dlouhodobém horizontu, uvedl americký prezident. Podle něj je to správné řešení jak pro Spojené státy, tak pro Evropu. 

Šéf Bílého domu zároveň vyzval Kongres, aby přijal nové zákony podporující tvorbu pracovních míst. Podle něj je takový krok nutný, aby se vyvážily negativní dopady zpomalení v Evropě na americkou ekonomiku. Obama dnes mluvil s novináři týden po zveřejnění zprávy o květnové míře nezaměstnanosti v zemi. V USA v předchozím měsíci vzniklo pouze 69 000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti vzrostla o 0,1 procentního bodu na 8,2 procenta.   

Americký prezident kongres k podpoře trhu práce vybídnul již loni v září. Republikáni ale většinu jeho iniciativ odmítají jako další výdaje státu v okamžiku, kdy americká vláda dluží rekordních již 16 bilionů dolarů (326 bilionů Kč). Více pracovních míst by podle nich vzniklo spíše díky nižšímu daňovému zatížení a zrušení regulací, které prý dusí průmysl.

Vydáno pod