Německá opozice kývla Merkelové na daň z finančních transakcí

Berlín - Německá opozice našla s vládní koalicí shodu v rámcové podobě daně z finančních transakcí, kterou bude Berlín v Evropské unii prosazovat. Dohodou se tak zvýšila naděje, že Němci ještě do prázdnin schválí fiskální pakt EU. Právě dohoda na zdanění trhů je jedním z bodů, kterými opozice podmínila svůj souhlas s paktem, k jehož prosazení v parlamentu nemá kancléřka Angela Merkelová dostatek podpory při hlasování.

Zatím vítězně vypadá varianta, která vychází z návrhu Evropské komise. Podle ní by se zdanění mělo týkat pokud možno všech finančních produktů. Sazba daně se má pohybovat kolem 0,1 procenta pro akcie či půjčky a 0,01 procenta u spekulativních derivátů. Odhadovaný výnos by pak přesáhl 50 miliard eur (v přepočtu asi 1,3 bilionu korun).

V případě, že by se k zavedení této daně nepřipojily všechny země EU nebo eurozóny, což je vzhledem k dlouhodobému odporu Británie alespoň v případě celounijního řešení pravděpodobné, chce se Německo pokusit okolo sebe shromáždit skupinu států, které na zdanění trhů přistoupí. Jejich počet však musí být vyšší než devět, uvádí německé ministerstvo financí.

Má Německo nakročeno k dohodě na fiskálním paktu?

„Považuji to za dobrý příspěvek pro Evropu,“ prohlásila Merkelová. Předseda nejsilnější opoziční strany sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel ji označil za „obrat vlády o 180 stupňů“, který představuje „první velký a důležitý krok k dohodě na fiskálním paktu“. „Dosáhli jsme průlomu. Tento návrh je cestou k dohodě ve všech hlavních bodech,“ míní i ekonomický expert koaličních svobodných demokratů (FDP) Volker Wissing. Ujistil přitom, že toto opatření se nijak negativně nedotkne malých investorů ani reálného hospodářství, a nebudou tak ohrožena pracovní místa.

Angela Merkelová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Přitom zrovna FDP byla v Německu hlavním odpůrcem zdanění finančních trhů. Tento krok prosazují především levicoví politici jako prostředek, jak se mají banky a velké finanční instituce podílet na obnově dluhovou krizí postižené evropské ekonomiky.

I tak ale mezi německou vládou a opozicí stále přetrvávají rozpory v podobě evropského paktu na podporu hospodářského růstu a zaměstnanosti, kterým chce německá levice doplnit smlouvu o rozpočtové odpovědnosti. Podle německého tisku se koalice shodla na balíku prorůstových opatření, který mimo jiné obsahuje požadavek na posílení Evropské investiční banky nebo výdaje na boj proti rostoucí nezaměstnanosti mladých lidí. Opozice s tím ale evidentně spokojená není.

Pracovní skupina, která vede celé jednání, se má sejít k dalším v pondělí. Ve středu pak mají o těchto otázkách jednat předáci německých parlamentních stran. Merkelová chce fiskální pakt v německém parlamentu schválit do prázdnin spolu se stálým záchranným fondem eurozóny, takzvaným Evropským stabilizačním mechanismem (ESM).

Vydáno pod