Vláda si posvítí na Lesy ČR, nedostatky se ale prý už odstraňují

Praha - Vláda se bude velmi pečlivě zabývat zprávou Nejvyššího kontrolního úřadu o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR. Úřad totiž zjistil řadu chyb v hospodaření Lesů ČR, například porušení zákona. Předseda dozorčí rady státního podniku a člen Národní ekonomické rady vlády Miroslav Zámečník ovšem v rozhovoru pro ČT24 zdůraznil, že řada pochybení v hospodaření Lesů ČR před rokem 2011 je již odstraněna. Plnou důvěru v osobu předsedy dozorčí rady má i premiér Petr Nečas (ODS).

Kontroloři zjistili například porušení zákona u dvou veřejných zakázek. Nelíbilo se jim ani nakládání firmy s volnými penězi a nevýhodnými pro stát shledali výměny lesních pozemků v případě Radějovské obory. Podle informací dnešních Hospodářských novin se kontrolorům nezdálo také to, že sotva ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora nastoupil do funkce, nakoupil pro sebe a své zástupce sedm nových vozů Audi. „Proč?“ ptal se Nejvyšší kontrolní úřad. V garážích podniku totiž stály úplně nové Superby.

Premiér Nečas slíbil, že vláda závěrečnou zprávu úřadu důkladně prodiskutuje a projedná s vedením podniku. „Já samozřejmě kontrolní záměr nechci bagatelizovat. Vláda tento kontrolní závěr velmi pečlivě projedná a na základě tohoto kontrolního závěru přijme i opatření,“ prohlásil při sněmovních interpelacích na dotaz předsedkyně klubu VV Kateřiny Klasnové Nečas.

Zámečník: Řada nedostatků už byla odstraněná

Zámečník se vládnímu zájmu o hospodaření Lesů ČR nebrání. Podotýká ale, že se od jeho příchodu do podniku v roce 2011 řada věcí změnila a mnoho nedostatků bylo odstraněno. Volné finanční prostředky už například nespravuje jen jedna finanční instituce, což Nejvyšší kontrolní úřad považoval za riskantní. „Na účtech, které dnes spravuje 11 subjektů, bylo ke konci prvního kvartálu 14 miliard korun,“ popsal Zámečník.

Rapidně se zlepšily i výsledky hospodaření státního podniku. To shodně vyzdvihl Nečas i Zámečník. „Za poslední dva roky mají Lesy ČR výsledky v miliardách korun, na rozdíl od předchozích let, kdy byly výsledky ve stovkách milionů korun,“ konstatoval premiér. A podle Zámečníka bude tento trend pokračovat i nadále. „Máme k dispozici předběžné výsledky za leden až duben, což byl opět hospodářský výsledek něco přes 2,5 miliardy,“ poznamenal.

Nečas o Lesích ČR

„To, že zde existují velké rezervy, nechci zpochybňovat ani na okamžik, protože ten samotný fakt, že se z hospodářských výsledků v řádu několika stovek milionů korun ročně podařilo za dva roky z ničeho nic udělat hospodářské výsledky, které přinesly státu 13 miliard korun, ukazuje, že tam určitě v hospodaření nebyla celá řada věcí v pořádku.“

„Já mám v osobu pana inženýra Zámečníka, který je renomovaným českým ekonomem, členem Národní ekonomické rady vlády, důvěru a jsem přesvědčen, že přispívá k tomu, aby Lesy ČR hospodařily kvalitním způsobem.“

Volné peněžní prostředky na účtech Lesů ČR, tedy asi 13 miliard korun, bude moci využít stát. „Ať si odvedou všechny peníze, které firma nepotřebuje, protože tam nebyla výplata dividendy za celou dobu existence podniku. Já budu spát mnohem klidněji a budu mnohem spokojenější, když všechny tyto prostředky budou zapojeny do rozpočtu, tak jako si to dělají Rakušané ve svých lesích,“ zdůraznil Zámečník.

Klasnová: Krade se tam, ale ne tak moc

Klasnová ale prohlásila, že hospodaření LČR je lepší jen proto, že už nemohlo být horší. Nečasovu odpověď si podle svých slov překládá jako: „Krade se tam, ale nekrade se tam tolik moc.“ Od Nečase chtěla vědět, kdy vláda obmění vedení firmy i její dozorčí radu, kdy vláda nařídí forenzní audit a kdy firma vypoví nevýhodné smlouvy.

Vyjádření Miroslava Zámečníka a Petra Nečase (zdroj: ČT24)

Sněmovní zemědělský výbor začátkem dubna vyzval ministerstvo zemědělství, aby věnovalo zvýšenou pozornost řešení závěrů z kontroly NKÚ a pravidelně o tom poslance informovalo. Generální ředitel firmy Svatopluk Sýkora na jednání výboru prohlásil, že Lesy postupovaly v souladu se zákonem a nechybovaly.

Vydáno pod