Nezaměstnanost klesla, zřejmě ale ne na dlouho

Praha - Nezaměstnaných za květen ubylo, míra nezaměstnanosti klesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta. Bez práce bylo více než 482 tisíc lidí, což je o 15 tisíc méně než minulý měsíc. Úřady práce navíc evidovaly i více volných pracovních míst. Odborníci nicméně varují před přehnaným optimismem. Pokles nezaměstnanosti je podle nich pouze sezonním jevem.

Nezaměstnanost v květnu meziměsíčně klesla v 75 okresech, přičemž nejvíce na Pelhřimovsku, Prachaticku, Rokycansku a v okresech Jindřichův Hradec a Klatovy. Ke snížení podle analytiků přispěl mírný nárůst sezonních prací. „Pokles míry nezaměstnanosti je v současnosti čistě sezonním jevem. Obrat v jejím pohybu směrem k vyšším hodnotám odstartuje příchod absolventů škol na trh práce v průběhu třetího čtvrtletí,“ tvrdí hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík.

„Tomu, že nezaměstnanost opět začne růst, nasvědčují i data z průmyslu. V průmyslu se zvýšila zaměstnanost meziročně pouze o 0,1 procenta. A je pravděpodobné, že se počet přijatých lidí v průmyslu zvyšovat nebude,“ varovala ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

O jedno místo se v květnu ucházelo průměrně 11 uchazečů

Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce, bylo na konci května podle úřadů přes 466 tisíc. Proti dubnu tak jejich počet klesl téměř o 15 tisíc. Volných pracovních míst úřady koncem května evidovaly přes 43 tisíc, tedy skoro o 2 tisíce více než v předchozím měsíci a o 6 tisíc více než loni ve stejném období.

Nezaměstnanost v květnu klesla (zdroj: ČT24)

Nejhorší situace v okolí Třebíče

  • na jedno místo v okrese Třebíč v květnu čekalo 50 uchazečů
  • na Teplicku to bylo téměř 42
  • na Bruntálsku 39

Nejvyšší nezaměstnanost hlásí okresy Most (15,8 procenta), Bruntál, Jeseník, Ústí nad Labem a Karviná. Naopak nejnižší je v okresech Praha-východ (3,2 procenta), hlavní město Praha, Praha-západ, Mladá Boleslav a Rokycany.

Nezaměstnanost se do konce roku zřejmě přiblíží 9 procentům

Ekonomové se shodují v tom, že další měsíce už zlepšení nepřinesou. Stagnující průmysl nejspíš tolik zaměstnanců neudrží. Analytici očekávají, že v zimě se nezaměstnanost vrátí k lednové úrovni nebo i výš - bude totiž záležet taky na vývoji v Evropě. „Pokud nedojde k nějakému divokému odchodu Řecka z eurozóny a neprohloubí se nějak výrazně recese v Evropě, tak si myslím, že to číslo bude na lednové úrovni. My očekáváme, že celoroční průměr bude 8,7 procenta,“ soudí Mertlík. „Určitě se dá říct, že v druhé polovině roku budeme svědky zhoršování na trhu práce,“ potvrdil analytik České spořitelny Martin Lobotka. 
 
O něco optimističtější je ve svých odhadech Šichtařová. „Ještě červen může přinést mírný pokles, ale od července by se měla míra nezaměstnanosti opět mírně zvyšovat. V průměru by tak míra nezaměstnanosti v tomto roce měla dosáhnout 8,5 procenta, což je stejné jako v roce 2011,“ uvedla.