Bernanke: Fed podrží americkou ekonomiku, bude-li třeba

Washington - Centrální banka USA (Fed) je připravena chránit ekonomiku, pokud dále oslabí, a pečlivě sleduje rizika, která by mohla ohrozit oživení americké ekonomiky, především dluhovou a bankovní krizi v Evropě. Uvedl to ve svém projevu před společným hospodářským výborem Kongresu šéf Fedu Ben Bernanke. Další stimulaci ekonomiky v nejbližší době ale banka pravděpodobně nechystá. Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings mezitím varovala Spojené státy, že jim příští rok může vzít prestižní úvěrový rating na nejvyšším možném stupni AAA. Fitch chce vidět, že Washington bude mít do té doby věrohodný plán fiskální konsolidace. Velká Británie, Německo a Francie, stejně jako další země s nejvyšším ratingem, věrohodný plán podle agentury mají.

„Fed zůstává připraven přijmout opatření nutná k ochraně americké ekonomiky v případě, že by finanční napětí eskalovalo,“ prohlásil Bernanke. Podle něj představuje dluhová krize v eurozóně výrazná rizika pro americké finanční trhy. Poznamenal také, že nezaměstnanost v USA zůstává vysoká a výhled inflace je tlumený.

Bernanke ale zřejmě zklamal finanční trhy, které zajímá především to, zda Fed chystá třetí kolo nákupu dluhopisů. Někteří ekonomové čekali, že by Fed mohl přijmout nová opatření již na svém nebližším zasedání 19. a 20. června. Několik představitelů Fedu navíc už před Bernankem naznačilo, že banka bude muset podniknout nějaké kroky, kterými by pomohla ekonomice.

Kvantitativní uvolňování se zřejmě nechystá

„Nemyslím si, že by určitě řekl, že QE3 je na cestě. Říká to, co řekl dříve, uklidňuje lidi, že budou jednat, pokud se situace dále zhorší,“ komentoval projev Bernankeho analytik Mizuho Corporate Bank Fabian Eliasson. QE3 je zkratka pro třetí kolo kvantitativního uvolnění měnové politiky. Fed v rámci tohoto kroku kupuje vybraná aktiva, převážně státní dluhopisy, a pouští tak do ekonomiky další peníze.

Bernanke upozornil, že nechce předvídat výsledky příštího zasedání Fedu. Na něm se budou bankéři zabývat tím, co momentálně americkou ekonomiku trápí nejvíc: zda je ekonomický růst dostatečný na to, aby se dále zlepšoval stav trhu práce.

Spekulace o možné další podpoře americké ekonomiky ze strany Fedu vyvěrají z aktuální nervozity na trzích. Vyvolávají ji obavy o španělské banky a volby v Řecku, jejichž výsledkem by mohl být odchod Řecka z eurozóny. Zpomaluje rovněž růst velkých rozvíjejících se ekonomik jako Brazílie, Indie a Čína. Čínská centrální banka dnes poprvé od roku 2008 snížila základní úrokovou sazbu.

Fitch: Pokud Washington nic neudělá, bude se poměr dluhu k HDP zvyšovat

„Spojené státy jsou jedinou zemí (ze čtyř největších s nejvyšším ratingem AAA), která nemá věrohodný plán fiskální konsolidace,“ řekl na konferenci v New Yorku analytik Ed Parker, který je v rámci agentury Fitch vedoucím oddělení státních ratingů. Pokud Washington nic neučiní, bude se výše dluhu k HDP ve střednědobém výhledu dál zvyšovat.

Agentura také uvedla, že pokud Řecko opustí eurozónu, některým jejím členským zemím klesne rating. Jednalo by se například o Kypr, Irsko, Itálii, Španělsko a Portugalsko. Hned by také všem zemím eurozóny snížila výhled ratingu na negativní.