Na exekutory si většina lidí stěžuje, změnit by to měla novela

Praha – V poslední době se zdá, že k soudobým celebritám přibudou i exekutoři. Často se kolem nás objevují příběhy lidí, kteří musí kvůli zapomenuté pokutě ve výši stokorun platit desetitisíce. To je ale ještě ten lepší případ, někdy totiž exekutoři vymáhají peníze nebo majetek na nezletilých nebo zabavují třeba domácí mazlíčky. Exekutorská komora teď spouští na svých webových stránkách bezplatnou online poradnu, jejímž prostřednictvím se snaží pomoct věřitelům i dlužníkům. Projekt má také zlepšit důvěru lidí v exekutory, kteří bývají často za svou práci kritizováni. Právě novela, která zpřísňuje podmínky pro exekutory, je nyní těsně před schválením.

Podle prezidenta Exekutorské komory ČR Jiřího Proška má poradna sloužit všem v jakékoli záležitosti, která se týká exekucí. „Dotazy budou chodit vyčleněným právníkům, kteří, řekněme, v řádu hodin odpoví,“ řekl pro ČT24 Prošek. Komora očekává několik desítek dotazů denně a na jejich zpracování vyhradila 3 právníky.

Jiří Prošek

„Chceme, aby lidé rozuměli problematice exekučního řízení. Odstraníme tím zbytečná nedorozumění, která leckdy vznikají z pouhé neznalosti našich povinností a pravomocí.“

Odpověď v online poradně by měli lidé od právníků Exekutorské komory obdržet v řádu desítek minut či několika hodin. Mohou ke svému dotazu také přiložit naskenované dokumenty. Kromě online poradenství nabízí komora také bezplatné právní poradny, kam lidé mohou osobně přijít. 

Se zvláštními případy exekucí se rozrthl pytel

Nedávno vzbudila pozornost kauza, ve které se exekutor domáhal osmitisícové odměny, přestože žádnou exekuci neprovedl. Žena totiž dluh ještě před začátkem exekučního řízení sama uhradila. Zarážející je ale na celém případu fakt, že Okresní soud v Novém Jičíně dal ve sporu o oněch osm tisíc soudnímu exekutorovi za pravdu. Teprve po zásahu ústavních soudců se věc medializovala. Nikdo se však nezabýval tím, jak je možné, že okresní soudce Vít Šádek tolik pochybil.

Nikomu asi neunikla ani nedávná aféra, kdy se v exekuci ocitl i Karlův most a Staroměstská radnice. Nakonec se ukázalo, že jde o pochybení úřednice z magistrátu, která zapomněla včas odeslat sto šedesát tři tisíc Bytovému družstvu U Šárky. Exekutoři mají k dispozici řadu nástrojů, prvním z nich by mělo být odečtení peněz z účtu dlužníka. Tomu se ale exekutoři často vyhýbají a uchylují se k rozhodnutím, která jsou mediálně zajímavější. Jejich postup v Lidových novinách kritizoval i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Obstavení památek kvůli dluhu města totiž ve světě nemá obdoby. Trpělivost dochází i ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi, který se exekutorům snaží nastavovat mantinely. Problém ale je, že exekutoři si s dodržováním pravidel a zákonů hlavu příliš nelámou. 

Exekutoři se stávají terčem ostré kritiky

Většina lidí si stěžuje zejména na nepřiměřené poplatky za exekuční řízení, které často mnohonásobně převyšují původní dluh. Od 1. března začala platit vyhláška, která snížila sazby odměn advokátů v exekučním řízení. Ministr Pospíšil chce také prosadit povinné slučování exekucí jednoho dlužníka. Dlužníci by tak mohli výrazně ušetřit na poplatcích za exekuční řízení. Dalším opatřením, které chce ministr prosadit, je povinná předžalobní výzva, díky které by se dlužník mohl exekuci úplně vyhnout.

Další zajímavé případy exekuce:

  • Dne 9. května zabavili exekutoři paní Čapkové dva psy stejně jako desítky věcí v jejím domě. Podle Exekutorské komory zabavují exekutoři psy jen zřídka. „Byl přítomen i věřitel a on sám vznesl nárok na to, že psi mají být zabaveni. Jelikož se jednalo o nárok zákonný, exekutor tomuto návrhu vyhověl,“ uvedla Petra Báčová, mluvčí Exekutorské komory. „Současný právní řád nahlíží na psa jako na věc, a proto není vyloučené psa zabavit a v rámci exekuce zpeněžit,“ uvedl Jan Čipera, místopředseda Krajského soudu v Hradci Králové.
  • Další případ vypráví o příběhu pana Žáka, který v dubnu zjistil, že mu na bankovním účtu chybí přes 18 tisíc korun. V bance mu potom řekli, že jde o exekuční příkaz. Že je proti němu vedena exekuce, se pak oficiálně dozvěděl až za dalších 15 dní. Spolu s tím ale zjistil, že mu budou obstaveny i nemovitosti a strháván důchod. Žák ovšem tvrdí, že dluh vznikl nejspíš omylem. Uváděné dluhy za telekomunikační služby jsou z roku 2008, on prý ale ukončil smlouvu už o rok dříve. Podle mluvčí Exekutorské komory Petry Báčové prý na straně exekutora k pochybení nedošlo a všechny listiny byly doručeny správně. Pan Žák ale nikdy nedostal faktury ani rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o dlužné částce – podpis na doručence je prý falešný, což může doložit několika dalšími podpisovými vzory. Teď musí Stanislav Žák dokázat, že jeho dluh ve skutečnosti neexistuje.
  • Případ sedmnáctileté Nikoly ze Zubří zase popisuje, že už i někteří nezletilí dluží bez vlastního zavinění tisíce korun, a zajímají se o ně exekutoři. Jde o děti, za které jejich rodiče třeba nezaplatili poplatky za odpady. A tak se automaticky stávají dlužníky. Středoškolská studentka Nikola na podzim minulého roku utrpěla šok, když zjistila, že dluží tisíce korun. Pak do schránky dorazila poslední výzva před provedením exekuce. Pěstouni, ke kterým se před dvěma lety přestěhovala, až poté zjistili, že otec Nikoly za ní v Novém Jičíně několik let neplatil odpady. Exekuce narostla na 13 tisíc korun. Dosavadní legislativa totiž umožňuje vymáhat poplatek za odpady pouze po konkrétním poplatníkovi, tedy i po nezletilých dětech. A soudy návrh na exekuci bez průtahů schválí.


Novela, která zpřísňuje podmínky pro exekutory, před schválením
 

Před závěrečným schvalováním je ve sněmovně po dnešním druhém čtení novela, která zpřísňuje podmínky pro činnost exekutorů. Dlužníci budou před podáním žaloby dostávat povinně výzvu, aby dluh dobrovolně zaplatili. Exekuce se budou v některých případech spojovat do jedné, čímž se dlužníkům sníží náklady. Neoprávněně zabavenou věc budou muset exekutoři po dohodě s majitelem vracet na místo, odkud ji vzali. 

Novela občanského soudního řádu a exekučního řádu by na druhou stranu mohla nově obsahovat ustanovení, podle kterého by bylo možné zabavit řidičský průkaz neplatičům alimentů. Mezi věci, které by exekutoři naopak zabavovat nesměli, by nově mohla patřit domácí zvířata, takzvaní domácí mazlíčci. 

Při samotných exekucích by se musel pořizovat zvukový a obrazový záznam. Poslanci patrně kývnou i na zpřísnění kárných postihů exekutorů. Až v závěrečném hlasování se ale rozhodne o tom, zda se do novely dostane pravidlo „třikrát a dost“. 

Exekutorům by se také měly omezit cestovní náklady, které musejí dlužníci zaplatit. Jeden z dnešních pozměňovacích návrhů by navíc zavedl princip, že exekutoři by mohli působit jen v lokalitě, kde sídlí. U nemovitostí krajů a obcí by se podle návrhu nevyznačovalo v katastru, že čelí exekuci. Pozornost nedávno vyvolal případ, kdy se takové označení objevilo i u pražského Karlova mostu.