Platby za státní pojištěnce se mají zvýšit o 3,6 miliardy korun

Vláda schválila navýšení plateb za státní pojištěnce o 3,6 miliardy korun. Přitom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ještě v polovině května požadoval zvýšení o čtyři až pět miliard.

Premiér tehdy uvedl, že je to nezbytné, pokud se mají tarifní platy zdravotníků zvýšit o deset procent. Sobotka tak podpořil ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD), který požadoval zvýšení alespoň o čtyři miliardy. Později to zpřesnil na 5,05 miliardy korun. Naproti tomu ministr financí Andrej Babiš (ANO) chtěl do systému přidat pouze dvě miliardy korun.

Němeček v průběhu pondělního jednání vlády novinářům řekl, že i s tím, co nyní dostal, je schopen sestavit rozpočet tak, aby stačil na desetiprocentní navýšení platů ve zdravotnictví.

Němeček doufá, že další finance zdravotnictví získá z pojištění zaměstnanců díky dobré kondici ekonomiky. Desetiprocentní platový nárůst ve zdravotnictví podpořily odbory, nemocnice, lékařská komora i pacienti. Shodla se na něm i vládní koalice, která dosud ale
nevyřešila zdroje pro toto navýšení.

Rozpočet - pojištěnci
Zdroj: ČT24

Letos stát zaplatí za své pojištěnce - za děti, důchodce nebo nezaměstnané - zhruba 63 miliard korun. Nyní stát za jednoho pojištěnce platí každý měsíc 870 korun. Po zvýšení bude činit měsíční platba 920 korun, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

Záruka zvyšování platů by měla v nemocnicích udržet zdravotnický personál a další přilákat.