S&P měla manipulovat s trhem, její sídlo prohledali italští státní zástupci

Milán - Italští státní zástupci prohledávali hlavní kanceláře mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's v New Yorku. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj, podle něhož prokuratura hledá důkazy o údajné manipulaci s trhem. Italové vyšetřují okolnosti, které S&P vedly ke snížení hlavního ratingu Itálie. Zástupci ratingové agentury obvinění italské prokuratury odmítli, je podle nich nepodložené.

Razii v New Yorku podle zdroje provedli prokurátoři z malého jihoitalského města Trani. Využili k tomu zákona, který činí firmy zodpovědné za zločiny, jichž se dopustí jejich zaměstnanci.

Právní zástupce S&P v Miláně řekl, že podle jeho chápání jde o formální krok v rámci vleklého případu, kterým se zabývá právě prokuratura v Trani.

Petr Sklenář, hlavní ekonom, J&T Banka:

„Vyznívá to spíše jako jakási snaha o odplatu. Ty agentury nežaluje žádný centrální orgán – ani vláda, ani ministerstvo, ani regulátor. Je to žaloba ze strany organizací na ochranu spotřebitelů.“

Snížení ratingu vyvolalo výprodej italských aktiv na trzích

Zásah italské prokuratury je součástí širšího vyšetřování, které má objasnit okolnosti snížení ratingu Itálie od předních ratingových agentur S&P, Moody's Investors Service a Fitch Ratings. Snížení ratingu vyvolalo výprodej italských aktiv, po němž v mnoha zemích následovala frustrace z práce ratingových agentur.

Prokuratura v Trani případ otevřela v reakci na stížnost, kterou obdržela od dvou organizací na ochranu práv spotřebitelů. Soudy v Miláně a Římě ale nároky stěžovatelů odmítly.

Ekonomika ČT24: Rozhovor s Petrem Sklenářem (zdroj: ČT24)