Putin v Číně jedná o miliardových zakázkách

Peking – Staronový ruský prezident Vladimir Putin přijel na klíčovou třídenní návštěvu Číny. Jeho cílem je podpis řady smluv, zvlášť v oblasti energetiky. Spolu s Putinem přijelo i šest jeho ministrů a šéfové plynařských a ropných gigantů, jako je Gazprom. Čína je největším spotřebitelem energie na světě a Rusko zas jejím dodavatelem.

Vladimir Putin přijíždí do Číny s jasnou představou. Do tří let chce zvýšit vzájemný obchod na 100 miliard a do roku 2020 na 200 miliard. Loni přitom obrat dosáhl 84 miliard dolarů. 

Chu Ťin-tchao, čínský prezident:

„Čína a Rusko posílí vzájemnou spolupráci a podporu, ale taky strategickou kooperaci v mezinárodních otázkách.“

Ruský prezident s sebou do Pekingu přivezl šest vládních ministrů a také šéfa plynárenského gigantu Gazprom a nejvyšší činitele dalších energetických společností. Mají tady podepsat celkem 17 hospodářských a obchodních dohod. Vzniknout by tak mohl třeba společný rusko-čínský podnik na výrobu dálkového letounu konkurujícího boeingům a airbusům. 

Obchod s Čínou
Zdroj: ČT24

Není ale jasné, zda Čína s Ruskem podepíšou i smlouvu o dodávkách plynu z Ruska do Číny. Podle ní by ročně mělo proudit na čínské území 70 miliard. Jenže obě země se ještě nedokázaly dohodnout na ceně. 

Pobyt v Číně Putin ukončí účastí na výročním summitu Šanghajské organizace pro spolupráci. Podle ruských zdrojů se v Pekingu Putin setká i s afghánským prezidentem Hamídem Karzáím a s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)