CK Redgreentours vyhlásila úpadek, v cizině má kolem stovky turistů

Praha - Cestovní kancelář Redgreentours vyhlásila úpadek. V současné chvíli má v Turecku a na severním Kypru kolem stovky českých klientů. Důvodem krachu je platební neschopnost, kvůli níž se nepodařilo zajistit dnešní přepravu klientů do ciziny. Celkem má zájezd od cestovní kanceláře zakoupeno zhruba 300 lidí, jak přiblížil viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Letos jde o krach druhé cestovní kanceláře v Česku.

Ekonomické problémy měla podle Okamury CK Redgreentours již v průběhu jara, kdy na ni byl podán návrh na insolvenční řízení. Kancelář aktivně působila na trhu zájezdů od roku 2009, pojištěna proti úpadku byla u slovenské pojišťovny UNION. Všichni poškození klienti mohou oznámit pojistnou událost písemně či telefonicky právě u ní.

Jan Papež, viceprezident Asociace cestovních kanceláří

„Klienti, kteří si už zájezd zakoupili a na dovolenou neodjeli, jsou chráněni zákonem a měli by své peníze dostat od pojišťovny UNION. Samozřejmě bude tady časová prodleva.“

Jednatel společnosti Jaroslav Hlinomaz se všem poškozeným klientům omluvil. Cestovní kancelář v průběhu dne ve spolupráci s Union pojišťovnou kontaktovala delegáty v Turecku a na Severním Kypru a spolu s leteckými společnostmi zařizuje návrat klientů. Ti by se podle Hlinomaze měli vrátit v původně plánovaných termínech. Zároveň zaměstnanci CK informují zbylé klienty kanceláře, jakým způsobem uplatnit náhradu škody za neuskutečněné
zájezdy.

Pojišťovna vyzývá všechny klienty Redgreentours, kteří u ní mají zakoupený zájezd, aby vznesli u Union pojišťovny nárok na pojistné plnění, a to nejpozději do dvou měsíců ode dne, ve kterém měl být zájezd podle cestovní smlouvy ukončený. O pojistné mohou žádat vyplněním formuláře Hlášení pojistné události, který najdou na webových stránkách www.union.sk či www.unionpojistovna.cz. Případně mohou kontaktovat zákaznickou linku na čísle +4212 2081 1811.

Krachy cestovek jsou sice poměrně časté, ale lokální

Redgreentours je letos druhou zkrachovalou kanceláří po CK Asteri Tour, která z ekonomických důvodů ukončila svou činnost v dubnu. Krachy cestovních kanceláří jsou poměrně časté, nicméně se většinou týkají pouze malé části trhu. Z více než tisíce CK v Česku loni ohlásilo úpadek sedm společností, vesměs malých firem s několika stovkami klientů.

Největším krachem cestovní kanceláře za poslední roky byl v červenci 2009 pád CK Tomi Tour. Firma při krachu nechala v zahraničí zhruba 3400 lidí, dalších téměř 15 000 klientů mělo koupeno zájezd.