Dodávky ropy na trh jsou dostatečné, OPEC neplánuje změny

Londýn - Globální dodávky ropy jsou dostatečné a členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) neplánují mimořádné zasedání, na kterém by jednali o současných rekordních cenách ropy. Uvedl to dnes v rozhovoru pro agenturu Reuters šéf libyjského zastoupení v ropném kartelu Shokri Ghanem.

„Domnívám se, že je na trhu dost ropy. Neslyšel jsem nikoho, že by vyzval k zasedání,“ řekl Ghanem. Cena americké ropy v pátek stoupla o devět procent na rekordních více než 139 dolarů za barel. Od počátku roku ropa zdražila již o 44 procent a podle Ghanema bude pokračovat v růstu i nadále. „Myslím si, že půjde nahoru. Je to trend, který bude určitou dobu pokračovat,“ dodal.

Íránský zástupce v kartelu Mohammad Alí Chatíbí dnes dodal, že do konce léta by ropa mohla zdražit až na 150 dolarů za barel. Důvodem podle něj bude slabý dolar a situace na Blízkém východě. Írán je čtvrtým největším producentem ropy na světě.

Země závislé na dovozu ropy již několikrát vyzvaly OPEC, aby přispěl ke snížení vysokých cen ropy zvýšením produkce. Kartel však stále opakuje, že faktory, které stojí za nynějším růstem cen, jsou mimo jeho vliv.

OPEC se na globálních dodávkách ropy podílí více než třetinou. Nejbližší pravidelné zasedání kartelu, na kterém bude jednat o výši těžby, se uskuteční až 9. září, napsala agentura Reuters.

Vydáno pod