Portugalsko plní záchranný plán, dostane další část úvěru

Lisabon - Portugalsko prošlo bez problémů čtvrtletní prověrkou plnění záchranného programu a bude moci dostat od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) další část úvěru. Jak ale upozornil portugalský ministr financí Victor Gaspar, budoucí vývoj ohrožuje řada rizik – portugalská ekonomika je v recesi a nezaměstnanost roste.

Inspektoři EU a MMF podle ministra konstatovali, že země splnila za poslední čtvrtletí všechny stanovené cíle a že dosažení letošního plánu snížit rozpočtový deficit na 4,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP) je „uskutečnitelné“. Inspektoři podle Gaspara doporučí svým šéfům uvolnit zemi novou úvěrovou tranši 4,1 miliardy eur (106 miliard korun). Z balíku 78 miliard eur dohodnutého loni na jaře tak bude vyčerpáno již 75 procent.

Gaspar ale upozornil na rizika plnění cílů v budoucnu, protože ekonomika je v recesi a nezaměstnanost roste. Odhad dluhu vůči HDP pro příští rok inspektoři zvýšili o tři procentní body na 118 procent. „Existují značná vnitřní i vnější rizika. Jediná jistota, kterou máme, je, že se musíme zaměřit na plnění cílů programu,“ řekl Gaspar.

Nejhorší recese od 70. let minulého století

Mnozí ekonomové se stále více obávají, že Portugalsko bude muset požádat o druhý balík pomoci, zvláště pokud Řecko opustí eurozónu. Vláda v Lisabonu naopak zdůrazňuje, že nepotřebuje ani nové peníze, ani více času k plnění podmínek.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země nyní zažívá nejhorší recesi od 70. let minulého století. V prvním čtvrtletí HDP meziročně klesl o 2,2 procenta, zatímco míra nezaměstnanosti stoupla na rekordních 14,9 procenta. Portugalská vláda čeká letos pokles ekonomiky o tři procenta.