Nafta zlevnila pod 36 korun za litr

Praha - Pohonné hmoty u tuzemských čerpacích stanic podle údajů společnosti CCS v uplynulém týdnu pokračovaly ve zlevňování. Cena benzinu Natural 95 se snížila v průměru o 23 haléřů na 36,69 koruny za litr. Nafta zlevnila o 18 haléřů na 35,96 korun za litr. Děje se tak díky poklesu distribučních marží u českých čerpacích stanic a poklesu cen ropy na burzách.

„Vývoj na burze v Rotterdamu a na měnových trzích sice naznačoval spíše stagnaci či mírný růst cen, nicméně díky poklesu distribučních marží pohonné hmoty u našich čerpacích stanic dále zlevňovaly,“ uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Ropa Brent v minulém týdnu poprvé od října loňského roku klesla pod hranici 100 dolarů za barel. „Ceny ropy klesaly již pátým týdnem v řadě, což je nejdelší období od ledna 2007,“ podotkl Čermák. Za poklesem cen stojí dluhová krize v Evropě a obavy ze zpomalení hospodářského růstu ve světě.

Ceny budou nyní stagnovat, na vině je oslabující koruna

Negativně pro řidiče se však vyvíjí kurz koruny, která oslabila vůči zahraničním měnám. To podle Čermáka v následujících dnech zabrání výraznějšímu poklesu cen pohonných hmot. „V průběhu týdne očekáváme spíše stagnaci,“ dodal.

Ve většině krajů se cena benzinu již dostala pod 37 korun. Nejdražší byl v neděli Natural 95 v Jihomoravském kraji, cena tam však klesla o 13 haléřů na 37,52 korun za litr. Následovala Praha s cenou 37,19 korun. Nejlevnější byl benzin za 35,93 korun za litr v Ústeckém kraji.

Nafta byla stejně jako benzin nejdražší v Jihomoravském kraji, litr se prodával za 36,86 korun. V Praze platili motoristé 36,49 korun. Nejlevnější diesel byl za 35,29 korun za litr v Jihočeském kraji.

Vydáno pod