Zdražování u pump nabralo obrátky. Ropa Brent se dostala nad 50 dolarů

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku dál zdražují a ještě rychleji než dřív. Za uplynulý týden ceny vzrostly o desítky haléřů. Benzin Natural 95 zdražil o 37 haléřů na průměrných 29,01 koruny za litr, cena nafty stoupla o 45 haléřů a ve středu byla v průměru 27,24 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Benzin i nafta se vrátily ke zdražování v březnu, předtím jejich ceny měsíce klesaly. Nad 29 korunami byl Natural 95 naposledy v polovině loňského prosince, nafta se za víc než 27 korun prodávala naposledy počátkem ledna. Za 29 korun a víc je benzin v polovině krajů, nejdráže ho čerpací stanice dál nabízejí na Vysočině v průměru za 29,36 koruny za litr. Jen o něco nižší je cena v Jihomoravském kraji a Praze. Nejnižší je průměrná cena Naturalu 95 v Karlovarském kraji, řidiči ho zde mohou koupit za 28,60.

Za naftu motoristé nejméně platí v Královéhradeckém kraji, průměrně je to 26,77, ve většině krajů už je však diesel nad 27 korunami. Nejdražší zůstal v Praze v průměru za 27,91 koruny za litr.

Analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík uvedl, že současný růst cen pohonných hmot odpovídá růstu cen ropy.

V horizontu jednoho až tří týdnů lze očekávat další postupný růst cen řádově o 0,5–1 koruny za litr, dlouhodobější vývoj směrem k prázdninám bude záviset na ropě. Podle mého názoru další významný růst ceny ropy, tedy ani pohonných hmot, už v letošním roce neuvidíme.
Tomáš Menčík
analytik společnosti Cyrrus

Analytik očekává letošní strop ceny ropy na 60 dolarech za barel. „To by implikovalo prostor pro růst cen pohonných hmot o dalších 1,50 koruny za litr,“ řekl. Pokud by se tento scénář potvrdil, pak by v létě byly ceny o přibližně 2,50 koruny na litr vyšší. 

Jako alternativní scénář  vidí Menčík rychlý návrat amerických těžařů na trh, opětovný růst produkce a pokles ceny ropy ke 40 dolarům za barel. „To by mohlo mít za následek pokles cen pohonných hmot přibližně o 1 korunu na litr oproti současným cenám,“ dodal Menčík. 

Horizont ČT24 k vývoji cen ropy (zdroj: ČT24)

Brent je po sedmi měsících opět nad 50 dolary

Cena severomořské ropy Brent se ve čtvrtek poprvé za téměř sedm měsíců vrátila nad hranici 50 dolarů za barel. Vzhůru ji tlačí zpráva o překvapivě prudkém poklesu zásob suroviny ve Spojených státech a výpadky těžby v různých částech světa. Začátkem letošního roku se cena Brentu v důsledku převisu nabídky nad poptávkou poprvé za 12 let propadla pod hranici 30 dolarů za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy v USA se minulý týden snížily o 4,2 milionu barelů. Analytici přitom očekávali pokles o 2,5 milionu barelů. K růstu cen ropy přispívají také výpadky v těžbě, například v důsledku požárů v Kanadě či násilí v Libyi a Nigérii.

„Geopolitické problémy v západní Africe a na Blízkém východě, výpadky v dodávkách, zvýšená poptávka a možná i slabší dolar, to všechno pomáhá tlačit ceny ropy vzhůru,“ uvedl analytik Jonathan Barratt ze společnosti Ayers Alliance. „Nemyslím si však, že růst bude trvalý, protože ceny dosáhnou úrovně, která na trh vrátí ropu z břidlicových ložisek v USA,“ dodal. Analytik Ric Spooner z firmy CMC Markets upozornil, že na trhu stále panuje převis nabídky nad poptávkou.