V USA vzniklo v květnu nejméně pracovních míst za poslední rok

Washington – Americká ekonomika vytvořila v květnu pouze 69 tisíc pracovních míst, což je nejméně od loňského května a dokonce mnohem méně, než se čekalo. Další negativní zprávou pro ekonomiku je růst míry nezaměstnanosti oproti předchozímu měsíci o desetinu procentního bodu na 8,2 procenta. Nezaměstnanost zaznamenala růst poprvé za jedenáct měsíců. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo americké ministerstvo práce.

Analytici očekávali, že v květnu vzikne na 150 tisíc nových pracovních míst, avšak výsledky naznačují, že oživení největší světové ekonomiky se zadrhává. Ministerstvo současně revidovalo směrem dolů údaje za předchozí dva měsíce o celkem 49 000 míst. Za poslední dva měsíce tak vzniklo v průměru 73 000 míst měsíčně, což je zhruba třetina ve srovnání s průměrem za první čtvrtletí.   

Soukromý sektor vytvořil 82 tisíc míst, ve státním sektoru naopak 13 tisíc míst zaniklo. Ve stavebnictví zaniklo 28 000 míst, co byl nejvyšší pokles za dva roky. Naopak ve zpracovatelském sektoru našlo práci 12 tisíc lidí a nová místa se objevila i v dopravě a skladování, vzdělání a zdravotní péči. 

Vývoj nezaměstnanosti v USA
Zdroj: ČT24/U.S. Bureau of Economic Analysis

Slabý růst nových pracovních míst může ohrozit opětovné zvolení prezidenta Baracka Obamy do funkce. Republikánský kandidát Mitt Romeny si z ekonomiky učinil hlavní téma své kampaně. Na dnešní údaje okamžitě reagoval prohlášením, že je to „devastující zpráva“ a signál toho, že hospodářská politika současného prezidenta je neúspěšná. 

Podle Obamy čísla ukazují, že americká ekonomika netvoří pracovní místa „tak rychle, jak bychom chtěli“. Dodal však, že ekonomika se zlepší. „Vrátíme se silnější. Máme před sebou lepší dny,“ řekl v projevu v minnesotském závodě firmy Honeywell, kterého se zúčastnili zaměstnanci firmy a prezidentovi stoupenci. Za slabým výkonem ekonomiky podle něj stojí vysoké ceny pohonných hmot a krize v eurozóně.

Míra zaměstnanosti je stále o pět milionů míst nižší, než byla v prosinci 2007, kdy se ekonomika propadla do recese. Analytici uvádějí, že aby se nezaměstnanost nezhoršovala, je potřeba vytvořit měsíčně aspoň 125 tisíc míst. Aby se míra nezaměstnanosti začala výrazněji snižovat, musí ekonomika vytvářet zhruba 250 tisíc míst měsíčně.