Největší exportní pojišťovna přestala krýt vývoz do Řecka

Frankfurt - Největší světový pojistitel exportních úvěrů Euler Hermes přestal pojišťovat vývozy do Řecka. Důvodem jsou rostoucí rizika toho, že v případě odchodu vysoce zadlužené země z eurozóny nebude export do Řecka uhrazen.

„Euler Hermes se rozhodl, že v dohledné době nebude nadále krýt dodávky do Řecka,“ uvedla firma. Dodala, že dosavadní smlouvy Euler Hermes dodrží a že svůj krok přehodnotí, „jakmile se situace zlepší“. Firma, kterou vlastní největší německá pojišťovna Allianz, před krokem varovala již minulý týden.

Přidají se i další pojišťovny

Své pozice vůči Řecku před tamními volbami chystanými na 17. června přehodnocují i další exportní pojišťovny. V posledních nerozhodných volbách v Řecku z 6. května totiž výrazně ztratily dosud dominantní strany, které podporují plnění podmínek záchranného mezinárodního úvěru, na němž je nyní Řecko plně závislé. Získaly naopak radikální strany, které vystupují proti dohodnutým úsporám a reformám. Jejich vítězství v nových volbách by zřejmě vedlo k zastavení úvěrů, bankrotu země a jejímu odchodu z eurozóny.  

Po odchodu Řecka z měnové unie by tamní firmy musely přejít na staronovou řeckou měnu, jejíž kurz by zřejmě prudce klesl. To by dramaticky snížilo schopnost řeckých dovozců platit faktury účtované v eurech. Evropští vývozci by tak utrpěli vysoké ztráty, jejichž náhradu by si nárokovaly u svých pojišťoven.  

Obchodní pojišťovny začínají postupně snižovat svou angažovanost i vůči Španělsku a Itálii. To jsou další zadlužené země, které by po bankrotu Řecka mohly spadnout do dluhové krize.